Džinsai parduoti gruodžio 3 d. aukciono namuose „Holabird Americana“ kartu su kitais daiktais, aptiktais tarp „Aukso laivo“ nuolaužų. Iš viso su visais aukciono mokesčiais laimėtojui kainuos daugiau nei 114 tūkst. JAV dolerių.

Aukciono namai pranešime teigia, kad remiantis džinsų audiniu ir išskirtiniu penkių sagų užsegimu, tai gali būti „Levi Strauss & Company“ gamybos džinsai. Skaičiuojama, kad jie buvo pasiūti maždaug 1850-aisiais. „Milijono dolerių džinsai“ vadinami dėl tuometinės Aukso karštinės laikų, kuomet jie buvo dažniausiai naudojami. Manoma, kad jie greičiausiai priklausė iš Oregono kilusiam Johnui Dementui, plaukusiam pirmąja laivo klase.

165 metų senumo džinsai. „Holabird Americana“ nuotr.

1857-aisiais Atlanto vandenyne nuskendusiame laikve „SS Central America“ be šių džinsų rasta ir daugybė kitų daiktų. Šis laivas buvo buvo 85 metrų ilgio garlaivis, 19 amžiaus viduryje plaukiojęs tarp Centrinės Amerikos ir JAV rytinės pakrantės.

Paskutinės kelionės metu laivas iš dabartinės Panamos uosto plaukė į Niujorką. Juo keliavo šimtai keleivių ir gabeno krūvas aukso. Praėjus kelioms dienoms nuo kelionės pradžios, laivas pateko į audrą ir 1857-ųjų rugsėjo 12 d. nuskendo prie JAV krantų. Į vandenyno gelmes nugrimzdo 425 keleiviai ir beveik 14 tonų aukso, kuris buvo gabenamas iš Kalifornijos.

Aukso karštinės laikų džinsai rasti auksą gabenusio laivo nuolaužose. „Holabird Americana“/California gold marketing group/ J. Childs/National Maritime Museum nuotr.

Nuskendusio „SS Central America“ vieta buvo nustatyta tik 1980-aisiais, kai Atlanto vandenyno dugne buvo rastos jo nuolaužos kartu su daugybe relikvijų. Šis radinys archeologams suteikė neįtikėtiną galimybę tyrinėti aukso karštinės laikus.

Laivas nuskendo 2,2 km gylyje, o lobių ir reliktų ištraukimas vyko keliais etapais 1988-1991 metais ir dar kartą 2014 metais.

165 metų senumo džinsai. „Holabird Americana“ nuotr.

Kartu su džinsais buvo parduota ir dešimtys žiedų, segtukų, sagių ir rankogalių bei keletas kišeninių laikrodžių dėklų. Aukcione taip pat buvo pasiūlyta nemažai auksinių monetų ir popierinių 19 amžiaus šeštojo dešimtmečio pinigų, taip pat lagaminas su jūrinėmis atsargomis, raktai nuo aukso lobių kambario ir keleivių bagažo žymos.

„Iš pažiūros paprasti keleivių ir įgulos daiktai šiandien mums suteikia nepaprastų žinių apie kasdienį garlaiviu keliavusių žmonių gyvenimą“, – aiškino Bobas Evansas, mokslininkas, dalyvavęs kiekvienoje iš aukso paieškos misijų.

165 metų senumo džinsai. „Holabird Americana“ nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją