Štai JAV, Ohajuje, vienas žmogus į namus pasinešęs elgulę ant šakos pastebėjo keistą darinį, kuris iš pažiūros buvo panašus į kankorežį.

Paaiškėjo, kad tai nė velnio ne kankorežis. Anot Ilinojaus universiteto mokslininko, tyrėjo Chriso Enroto, užfiksuotas atvejis yra vabzdžių maldininkų ooteka – arba kitaip kiaušinėlių dėtis.

Priklausomai nuo maldininkų rūšies, kiaušinių dėtyje gali būti nuo kelių iki kelių šimtų kiaušinių.

Kai vabzdžiai maldininkai ima ristis, vaizdas būna iš tiesų intriguojantis, tačiau ne toks ir „kalėdinis“. „Patekęs į jūsų šiltus namus, vabzdys išsiris ir greičiausiai mirs iš bado“, – naujienų portalui „Kansas City“ anksčiau sakė Ilinojaus universiteto tyrėjas Krisas Enrotas.

Šie vabzdžiai nėra pavojingi, tačiau pajutę šilumą ir įsiritę kažkieno namuose, ko gero, mirs iš bado.

Todėl mokslininkai rekomenduoja padėti eglės šaką su kiaušinių lizdu saugioje užuovejoje lauke.

Žinoma, tikimybė, kad Lietuvoje įsigysite eglutę su vabzdžio maldininko kiaušinių lizdu – menka. Tačiau tikėtina, kad jei namo parsinešite lietuvišką eglutę – o ypač su visu vazonu – į namus parsinešite ir vietinius mažuosius eglutės gyventojus.

Jungtinių Valstijų mokslininkai anksčiau yra nustatę, kad ant kiekvienos Kalėdoms parsineštos eglutės gali gyventi dešimtys tūkstančių vabzdžių bei kitų mažyčių gyvių.

Tarp šių būtybių yra vorų, skruzdėlių, šimtakojų ir vikšrų. Mokslininkai pataria žmonėms nuplauti eglutę stipria vandens srove (jei tai įmanoma) ir tik tada ją puošti. Taip pat galima eglutę papurtyti lauke, tai gali sumažinti vabalų kiekį ant šakų.

Anot Bergeno universiteto muziejaus profesoriaus Bjarte Jordalo, vidutinėje Kalėdų eglutėje – tikra gyvių karalystė, joje gali gyventi apie 25 tūkst. vabzdžių, erkių ir vorų.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją