Štai vilnietė Monika užfiksavo Saulės halą sostinės Žvėryno mikrorajone. Jis pasirodė maždaug 10:30 val.

Kaip rašo meteorologijos entuziastai „Orai ir klimatas Lietuvoje“, štai toks Saulės pasirodymas – „didelis įvykis, mat daug kur Lietuvoje jos nematyti jau nuo lapkričio 20 dienos. Kadangi ore yra daug smulkių ledo kristalų, todėl pasirodė dar ir Saulės halas (parheliai). Gražu, ypač kai tiek daug laiko dangus laikėsi nuobodžiai pilkas“.

Žada pokyčius atmosferoje

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba aiškina, kad šis šis reiškinys prognozuoja pokyčius atmosferoje per artimiausias 12–24 val. Taip pat verta priminti, kad tokie ratilai gan dažnai matomas reiškinys, tereikia tik dažniau pasidairyti danguje. Lietuvoje halas aplink Saulę susidaro 40–60 kartų per metus, o aplink Mėnulį apie 15–20 kartų.

Kaip Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje rašo VU Hidrologijos ir klimatologijos katedros vedėjas Arūnas Bukantis, halas – tai optinis atmosferos reiškinys: balsvi vaivorykštiniai šviesos ratilai, lankai, juostos, dėmės, stulpai aplink Saulės ar Mėnulio diską, virš disko ar po juo.

„Šis reiškinys susidaro šviesos spinduliams lūžtant ir atsispindint viršutinio aukšto debesų (dažniausiai plunksninių, sluoksninių) šešiabriauniuose prizmės formos ledo kristaluose“, – teigia prof. A. Bukantis. Tiek Saulė, tiek Mėnulis dažniausiai būna apsuptas halo, kurio kampinis dydis 22 laipsniai arba 46 laipsniai.

Įprastai halo pasirodymas rodo orų pablogėjimą, šiuo atveju – atšalimą.

Anot LHMT, penktadienį žymesnio sniego nenumatoma. Kai kur plikledis. Vėjas rytinių krypčių, 3–8 m/s. Aukščiausia temperatūra 1–6 laipsniai šalčio.

Gruodžio 3-os dieną daug kur pasnigs. Vietomis plikledis, dieną galima silpna lijundra. Vėjas naktį silpnas, dieną rytų, pietryčių, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 3–8, dieną 0–4 laipsniai šalčio.

Remiantis gismeteo.lt duomenimis, artimiausią naktį kai kur paspaus ir 9-11 laipsnių šaltis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją