Šios susipynusios galaktikos, vadinamos Arp-Madore 417-391, yra maždaug už 670 mln. šviesmečių nuo Žemės, Eridano žvaigždyne. Šis žvaigždynas yra matomas iš Pietų pusrutulio.

Įspūdingą kadrą teleskopas „Hubble“ užfiksavo pasinaudodamas modernia tyrimų kamera (ACS), specialiai sukurta ankstyvosios Visatos galaktikoms ieškoti. Naujausiu kadru prieš keletą dienų pasidalijo Europos kosmoso agentūra (ESA).

Galaktikų susidūrimas. NASA/ESA/Hubble nuotr.

„Dvi galaktikos čia yra iškraipytos gravitacijos jėgų ir susuktos į milžinišką žiedą, o jų branduoliai liko priartėję vienas prie kito“, – teigiama ESA pranešime.

Tokios žiedinės struktūros galaktikų susiliejimo metu pasitaiko itin retai. Taip nutinka tik tokiu atveju, kei dvi galaktikos susiduria viena su kita greitai ir didele jėga, o ne lėtai veikiamos gravitacijos, teigia NASA.

Tikėtina, kad šios dvi galaktikos susijungs į vieną po maždaug 1-2 mlrd. metų. O kol kas šiam dariniui tėra maždaug 100 mln. metų.

Hubble/ESA nuotr.

Tokių žiedinių galaktikų susijungimo atvejų mokslui yra žinoma tik apie 100 ir tik nedaugelis iš jų sudaro tobulą žiedą, kokį galima pamatyti Arp-Madore 417-391 atveju. Taip įvyko todėl, kad susidūrusios galaktikos buvo panašaus dydžio – tai liudija maždaug panašus abiejų galaktikų centrų dydis ir ryškumas.

Panašus galaktikų (Arp-Madore 2026-424) susidūrimas buvo užfiksuotas ir 2019 metais. Tąsyk toks reiškinys pramintas vaiduokliu. Pasitelkus fantaziją galima įžiūrėti veidą, akis, nosį ir pan.

Galaktikų susidūrimas. NASA/ESA/Hubble nuotr.

Šį objektą netolimoje ateityje turėtų įamžinti ir moderniausias ir galingiausias iki šiol – Jameso Webbo kosminis teleskopas.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją