Įspėjimas paskelbtas atlikus 18 600 ledynų 50-yje pasaulio paveldo objektų, užimančių maždaug 66 000 kv. km plotą, tyrimą, kurio metu nustatyta, kad trečdalyje objektų ledynai „pasmerkti išnykti“.

Tyrimas „rodo, kad šie ledynai nuo 2000-ųjų sparčiau traukiasi dėl anglies dvideginio išmetimo, dėl kurio kyla temperatūra“, teigė UNESCO.

Agentūra paaiškino, kad ledynai kasmet netenka 58 mlrd. tonų ledo, t. y. tiek, kiek vandens per metus sunaudoja Prancūzija ir Ispanija, ir lemia beveik 5 proc. stebimo pasaulinio jūros lygio kilimo.

„Trečdalyje iš 50 pasaulio paveldo vietovių ledynai gali išnykti iki 2050 metų, nepaisant pastangų apriboti temperatūros kilimą“, – sakė UNESCO.

Ši ataskaita – tai raginimas imtis veiksmų, – sakė UNESCO vadovė Audrey Azoulay

„Tačiau likusiuose dviejuose trečdaliuose vietovių vis dar įmanoma išsaugoti ledynus, jei temperatūra nepakils daugiau kaip 1,5 laipsnio, palyginti su temperatūra, buvusia iki pramonės revoliucijos“, – pridūrė agentūra.

Šalys įsipareigojo užtikrinti, kad pasaulinis atšilimas neviršytų 1,5 laipsnio Celsijaus, palyginti su ikipramoninio laikotarpio lygiu.

Planetą jau dabar alina su klimato kaita susijusios karščio bangos, audros ir potvyniai, nors temperatūra yra padidėjusi tik 1,2 Celsijaus laipsnio. Tačiau, pasak ekspertų, pasaulis vis tiek nesiima pakankamų veiksmų taršai šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis (ŠESD) mažinti.

Ši ataskaita – tai raginimas imtis veiksmų, – sakė UNESCO vadovė Audrey Azoulay

„Ši ataskaita – tai raginimas imtis veiksmų“, – sakė UNESCO vadovė Audrey Azoulay kelios dienos prieš Egipte prasidėsiantį COP27 aukščiausiojo lygio susitikimą klimato kaitos klausimais.

„Ledynus ir nuo jų priklausančią išskirtinę biologinę įvairovę galima išsaugoti tik sparčiai sumažinus išmetamo anglies dioksido kiekį. COP27 turės lemiamą vaidmenį padedant rasti šios problemos sprendimus“, – kalbėjo ji.

UNESCO įspėjo, kad iki 2050 metų greičiausiai nebeliks ledynų visose pasaulio paveldo vietovėse Afrikoje, įskaitant Kilimandžaro nacionalinį parką ir Kenijos kalną.

Ši ataskaita – tai raginimas imtis veiksmų, – sakė UNESCO vadovė Audrey Azoulay

Europoje kai kurie ledynai Pirėnuose ir Dolomitinėse Alpėse taip pat tikriausiai išnyks per tris dešimtmečius.

Tas pats pasakytina ir apie ledynus Jeloustouno ir Josemičio nacionaliniuose parkuose Jungtinėse Valstijose.

Vasarį paskelbtoje Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos ataskaitoje teigiama, kad ledo ir sniego tirpimas yra viena iš 10 pagrindinių klimato kaitos keliamų grėsmių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)