Palydovas į orbitą iškeltas Plesecko kosmodrome, esančiame šiaurės vakarų Rusijoje. Palydovą EMKA-3, kodiniu pavadinimu „Kosmos 2560“ išskraidino raketa Angara. Apie tai praneša Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“ paskyroje Telegram.

Rusija išsiuntė karinį palydovą. Roscosmos nuotr.

„Numatytu laiku kosminė raketa iškėlė palydovą į orbitą. Įrenginio kontrolę perėmė Rusijos gynybos ministerijos antžeminiai įrenginiai. Su erdvėlaiviu užmegztas ir palaikomas stabilus telemetrijos ryšys. Visos valdymo sistemos funkcionuoja normaliai“, – pranešė „Roscosmos“.

EMKA-3 palydovas, sveriantis apie 150 kg, skrieja Žemės orbitoje maždaug 300 km aukštyje. Kadangi tai yra Rusijos karinis palydovas, informacijos apie jo renkamus duomenis nėra.

Rusija išsiuntė karinį palydovą. Roscosmos nuotr.

Remiantis šaltiniais, „EMKA“ palydovai įprastai yra optinės paskirties žvalgybiniai įrenginiai.

Anksčiau Rusija buvo paleidusi dar tris „EMKA“ tipo palydovus – 2018, 2021 ir 2022 metais. Visų jų veikimo trukmė buvo ganėtinai trumpa – nuo maždaug mėnesio iki trijų metų.

Rusija išsiuntė karinį palydovą. Roscosmos nuotr.

Lengvoji raketa „Angara“, iškėlusi karinį žvalgybinį palydovą, pirmą kartą į kosmosą išskrido šių metų balandį, vykdydama kitą karinę misiją. Iš viso Rusija įvykdė šešis skrydžius naująja raketa „Angara“, kuri pakeitė jau pasenusią, bet vis dar funkcionuojančią raketą-nešėją „Proton“.

Palydovo EMKA-3 iškėlimas į orbitą buvo jau trečia kosminė Rusijos misiją per mažiau nei savaitę. Spalio 9 dieną raketa „Soyuz“ iškėlė GLONASS navigacinį palydovą, spalio 12 dieną iš Bainokuro kosmodromo Kazachstane Rusija paleido ryšio palydovą, kurio iškėlimą užsakė Angolos valdžia.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją