Kinijos astronautė atliko eksperimentą, kad pademonstruotų, kaip unikalioje aplinkoje, Kinijos kosminės stoties „Wentian“ laboratorijos modulyje, vibruoja skystis bei skysčio ir kietosios medžiagos derinys.

Kinijos astronautai vykdo misiją kosmose.

„Pirmiausia pastumsiu švirkšto stūmoklį, kad paveikčiau vandenį impulsine jėga. Kaip matote, vanduo smarkiai vibruoja. Į vandenį įdėjau metalinį rutuliuką ir vėl panaudosiu švirkštą impulsinei jėgai sukurti. Šį kartą vibracija yra gerokai mažesnė. Akivaizdu, kad metalinis rutuliukas pakeitė vibracijos pobūdį. Pabandykite išsiaiškinti, kodėl, ir pagalvokite, ar kasdieniame gyvenime vyksta kažkas panašaus?,“ – klausė astronautį L. Yang.

Pabrėžusi, kad metalinis rutuliukas paveikė vandens vibraciją, astronautė paragino moksleivius pagalvoti apie šio reiškinio priežastis ir rasti jo ekvivalentų kasdieniame gyvenime.

Įdomioji demonstracija – viena iš keleto temų, apie kurias tiesioginės transliacijos iš kosmoso metu kalbėjo erdvėlaivio „Shenzhou-14“ įgulos nariai Chenas Dongas, Liu Yang ir Cai Xuzhe, šiuo metu atliekantys Kinijos kosminės stoties „Tiangong“ surinkimo darbus.

Kinijos astronautai vykdo misiją kosmose.

Paskaitos klausėsi moksleiviai iš visos Kinijos, įskaitant susirinkusiuosius Kinijos mokslų akademijos Kosmoso technologijų ir inžinerijos centre esančioje auditorijoje.

Tuo tarpu pamokėlėje iš kosminės stoties astronautas Chen Dongas pademonstravo kitą triuką – Džanibekovo efektą.


Trečiadienio popietę tiesiogiai transliuojamoje pamokėlėje iš kosminės stoties astronautas Chen Dongas pademonstravo vadinamąjį kosmonauto Džanibekovo efektą – parodė, kaip sukasi du T raidės pavidalo veržliarakčiai mikrogravitacijos sąlygomis.

Astronautas Chen Dongas demonstruoja T raidės formos veržliarakčių sukimąsi: „Štai čia – du T raidės pavidalo veržliarakčiai, kuriuos dažnai naudojame kosminėje stotyje. Pasuksiu juos. Pirmiausia – mažesnį; matote, pasisuka ir apsiverčia. Labai įdomu. Ar žinote, kodėl taip įvyko? Dabar pasuksiu antrąjį. Stebėkite oranžinę spalva dažytą atšaką. Ji kairėje, dabar – dešinėje. Dabar pasuksiu abu vienu metu, kad pamatytumėte skirtumą. Matote, kaip jie sukasi. Tuo eksperimentas dar nesibaigia. O kokiomis sąlygomis veržliarakčiai nukristų? Štai taip veržliarakčiai sukasi ir nekrenta žemyn. Pasukus štai taip, nukris.

Kinijos astronautai vykdo misiją kosmose.

Šį fenomeną atrado sovietų kosmonautas Džanibekovas, todėl jis vadinamas Džanibekovo efektu. Tyrimų duomenimis, veržliarakčių sukimasis susijęs su masės pasiskirstymu. Žemėje šį fenomeną retai pamatysite, o kosmose jis įprastas.“

Taigi, skirtingo dydžio ir svorio veržliarakčiai sukosi ir judėjo skirtingai.

Kinijos astronautai vykdo misiją kosmose.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją