Uraganas „Ian“, meteorologų vadinamas istoriniu, rugsėjo pabaigoje praslinko Floridos pakrantėse, kur savo kelyje niokojo viską – nutraukė elektros tiekimą pietvakarinėse Floridos pakrantėse ir sukėlė „katastrofišką“ štorminę patvanką bei potvynį.

Dramatiškuose televizijos reportažuose iš pakrantės miesto Neiplso matyti potvynio vandenys, plūstantys į pajūrio namus, užliejantys kelius ir nešantys automobilius.

Uraganas Ianas

„Ian“ paveikė kelis milijonus žmonių Floridoje ir pietrytinėse Džordžijos bei Pietų Karolinos valstijose. Uraganas taip pat smogė ir Kubai. Meteorologai tą kartą įspėjo dėl didžiausios per kartos gyvenimo laiką nelaimės. „Apie šią audrą kalbėsime dar daug metų, – sakė Nacionalinės meteorologijos tarnybos (NWS) direktorius Kenas Grahamas. – Tai istorinis įvykis.“. Uragano metu žuvo iki 150 žmonių, yra ir dingusių be žinios.

Uraganas Ianas

Tokie uraganai – pakankamai dažnas reiškinys tropinio ar subtropinio klimato šalyse, didžiausią žala padaroma tų šalių pakrantėse. Apie tai, kokio dydžio ir galingumo buvo uraganas Ianas, paaiškino Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

„Ar kada pagalvojote kokio dydžio yra tropiniai ciklonai (uraganai). Štai rugsėjo gale priešingoje Atlanto vandenyno pusėje praslinko uraganas Ianas. Įdomu tai, kad jame kuo puikiausiai tilptų Lietuva, o uragano akyje išeitų sutalpinti visus 5 didžiuosius Lietuvos miestus.

Uraganas Ianas laikomas pražūtingiausiu uraganu Floridos valstijoje nuo 1935 metų. Sukūrys padarė daug žalos Vakarų Kuboje ir Jungtinių Amerikos Valstijų pietryčiuose, ypač Floridos ir Pietų Karolinos valstijose. Tai buvo devintasis tropinis ciklonas kuriam buvo duotas vardas, ketvirtas pasiekęs uragano lygį ir antras didelis uraganas šių metų Atlanto uraganų sezone.

Uraganas Ianas

Ianas buvo pasiekęs 4 kategoriją (iš 5) ir jo akis (centrinė sūkurio dalis) užslinko ant Floridos valstijos (JAV). Atmosferos slėgis centre buvo nukritęs net iki 940 hPa, o vėjo greitis gūsiuose siekė iki 67 m/s. Dalyje vietovių vandens lygis pakilo keliais metrais (dėl patvankos). Dėl šio galingo atmosferos sūkurio kaltės žuvo mažiausiai 137 žmonės, o sukelti nuostoliai, remiantis įvairiais skaičiavimais, siekia tarp 28–63 mlrd. JAV dolerių“, – pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją