Šiuo metu vienintelė moteris kosmonautė Anna Kikina dalyvauja misijoje „Crew-5“, kurioje taip pat yra vienas japonas ir du amerikiečiai astronautai.

Startas numatytas vidurdienį iš Kenedžio kosminio centro, o orų prognozės kol kas teikia daug vilčių.

Prieš dvi savaites amerikiečių astronautas rusų raketa „Sojuz“ pakilo į orbitinę platformą.

Ilgai planuota astronautų mainų programa vykdoma nepaisant to, kad nuo vasario mėnesio, kai Maskva užpuolė Ukrainą, įtampa tarp abiejų šalių labai išaugo.

TKS veikimo užtikrinimas tapo viena iš nedaugelio likusių JAV ir Rusijos bendradarbiavimo sričių.

Penktoji moteris kosmonautė

38 metų A. Kikina, pagal išsilavinimą inžinierė, taps penktąja rusų profesionalia kosmonaute, pakilusia į kosmosą.

JAV išsiųs rusų kosmonautę A. Kikiną į TKS.

„Tikiuosi, kad netolimoje ateityje kosmonautų korpuse bus daugiau moterų“, – rugpjūtį AFP sakė iš Novosibirsko kilusi moteris.

Sovietų Sąjunga pirmąją moterį Valentiną Tereškovą į kosmosą išsiuntė 1963 metais. Pirmoji amerikietė Sally Ride pakilo į kosmosą beveik 20 metų vėliau, bet nuo to laiko Amerika į kosmosą išskraidino dar dešimtis moterų.

Tai taip pat bus pirmasis amerikiečių astronautų Nicolės Mann ir Josho Cassada‘os skrydis į kosmosą, tačiau penktasis japonui Koichiui Wakatai.
Po maždaug 30 valandų kelionės jų laivas ketvirtadienį prisijungs prie stoties ir bus pasirengęs pradėti penkių mėnesių mokslinę misiją bei pakeisti keturis įgulos „Crew-4“ narius, kurie liks kelioms dienoms, kad perduotų stotį.

Atvykus „Crew-5“ įgulos nariams, TKS iš viso bus 11 astronautų, įskaitant dar du rusus ir amerikietį, kurie neseniai atvyko su „Sojuz“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)