Tyrimo išvadose mokslininkai konstatavo - riebiųjų rūgščių papildai gali būti saugiai naudojami kaip veiksminga priemonė mokymosi ir elgsenos sutrikimų korekcijai.

Eksperimente dalyvavę Jungtinės Karalystės Durham apskrities moksleiviai buvo padalyti į dvi dalis - vartojusius preparatą su riebiosiomis rūgštimis ir vadinamąją placebo grupę (placebas - tariamas vaistas. Jo išvaizda, kvapas ir skonis yra tokie patys, kaip ir tikrų vaistų, kad pacientai ar tiriamieji negalėtų jų atskirti – DELFI).

Pirmosios grupės dalyviams 6 mėnesius kasdien skirta po 6 kapsules omega-3 ir omega-6 riebiųjų rūgščių preparato, kuriame buvo iš 80 proc. natūralaus jūrų žuvų aliejaus ir 20 proc. išgryninto nakvišų aliejaus. Placebo grupėje pirmus tris mėnesius vaikai vartojo placebo, o likusius tris – aktyvų preparatą. Tyrimo metu vertintas omega-3 ir omega-6 riebiųjų rūgščių poveikis vaikų judesių, skaitymo ir rašymo įgūdžiams, dėmesiui ir hiperaktyvumui.

Didžiojoje Britanijoje Durham tyrimo išvados sulaukė didelio spaudos ir visuomenės susidomėjimo. Šiek tiek vėliau atliktas dar vienas atsitiktinės parinkties tyrimas, kuriame dalyvavo 270 mokinių iš 8 Didžiosios Britanijos Middlesborough apskrities mokyklų, parodė, jog papildą vartoję vaikai lengviau susikaupdavo ir išlaikydavo dėmesį, noriau ėmėsi kūrybinių užduočių, tapo ramesni, pagerėjo atmintis ir sustiprėjo pasitikėjimas savimi.

Pirmieji riebiųjų rūgščių poveikio vaikų raidai, elgesiui ir mokymuisi tyrimai paskatino ir kitas Didžiosios Britanijos apskritis imtis panašių tyrimų mokyklose. Svarstoma, ar nevertėtų įtraukti šios riebiųjų rūgščių formulės į kasdienį mokinių mitybos racioną.

Lietuvos psichiatrų asociacijos mėnraštyje „Psichiatrijos žinios“ pristatyto tyrimo medžiagoje pažymima, jog mokymosi sunkumų patiriančių mokyklinio amžiaus vaikų pasiekimai menkesni už gabumus, nes jiems sunku sutelkti ir išlaikyti dėmesį. Dėmesio sutrikimai gali trukdyti laiku išmokti skaityti, skiemenuoti, rašyti ir atlikti kitiems vaikams lengvai įveikiamas užduotis.

Mokymosi sunkumų turintys vaikai atsilieka nuo bendraamžių, jaučiasi izoliuoti, dėl to menkėja jų savigarbą ir daugėja elgesio problemų.

Statistika rodo augantį mokinių, kuriems diagnozuota disleksija, dispraksija, dėmesio, hiperaktyvumo ir kiti sutrikimai, skaičių. Veiksmingai slopinti sutrikimų simptomus galima ir tradiciniais pagalbos būdais, tačiau ženkli pažanga moksluose pasiekiama vis dar labai sunkiai – pripažįsta medikai.

Tikimasi, kad šią problemą padės spręsti riebiųjų rūgščių papildai. Tiriant jų poveikį išbandyta nauja riebiųjų rūgščių formulė, kurioje optimaliai suderintas eikozapenteno (EPR), dokosahekseno (DHR) ir gama linoleno (GLR) rūgščių derinys. Naujausi mokslo tyrimai parodė, kad EPR yra svarbesnė nei DHR malšinant tam tikrų psichikos sutrikimų simptomus, todėl šioje formulėje EPR yra santykinai daug.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją