Šios misijos metu pirmą kartą žmonijos istorijoje bus išbandyta planetinės gynybos sistema, kuri buvo sukurta apsaugoti Žemę nuo ateityje gresiančio pražūtingo asteroido smūgio.

Maždaug vidutinio automobilio dydžio, stačiakampio formos erdvėlaivis (1,8 m – 2,6 m), turintis dvi saulės baterijas, atsitrenks į daugmaž futbolo aikštės dydžio asteroidą Dimorphos (apie 160 metrų skersmens). Susidūrimas numatytas apie 23:00 GTM (antradienio naktį 02:00 val. Lietuvos laiku).

Didymos ir Dimorphos yra binarinė asteroidų sistema. Dimorphos skrieja aplink Didymos, kuris yra maždaug 780 metrų skersmens. Didymos aplink savo ašį sukasi itin greitai – maždaug kartą per 2,26 valandos (~2 val. 15 min.). Dimorphos aplink Didymos apskrieja maždaug kartą per 11,9 valandos (~11 val. 54 min.). Vienas nuo kito jie yra nutolę maždaug 1 km atstumu.

NASA misijos DART metu į asteroidų sistemą Didymos ir Dimorphos trenksis erdvėlaivis.

Didymos ir Dimorphos – potencialiai pavojingų asteroidų sąraše

Šis dvigubas asteroidas yra įtrauktas į NASA sudarytą potencialiai pavojingų Žemei asteroidų sąrašą.

Skriedama savo orbita aplink Saulę binarinė asteroidų sistema kerta Žemės orbitą ir priartėja sąlyginai arti mūsų planetos. Pavyzdžiui, 2003 metais Didymos ir Dimorphos praskriejo vos 7,2 mln. km (0,048 AV) atstumu nuo Žemės.

NASA informuoja, kad bet kokie kosminiai objektai, skriejantys arčiau nei 193 mln. km yra įtraukti į artimų Žemei objektų sąrašą. Tuo pačiu bet kokie greitai skriejantys objektai, priartėję arčiau nei 7,5 mln. km yra įtraukti į „potencialiai pavojingų“ objektų sąrašą. Tokie objektai yra nuolatos stebimi dėl galimo skriejimo trajektorijos pokyčio ir galimo susidūrimo su Žeme.

NASA misijos DART metu į asteroidų sistemą Didymos ir Dimorphos trenksis erdvėlaivis.

Vis dėlto, anot NASA, Didymos ir Dimorphos artimiausiu metu nesukels realaus pavojaus Žemei, o DART misija nepakeis asteroido krypties taip, kad atsirastų didesnė susidūrimo tikimybė.

Be to, Dimorphos ir Didymos yra sąlyginai mažyčiai kosminiai kūnai, palyginus su prie 66 mln. metų į Žemę atsitrenkusiu Chicxulub'o asteroidu, išnaikinusiu 75 proc. augmenijos ir gyvūnijos, įskaitant ir dinozaurus.

NASA misijos DART metu į asteroidų sistemą Didymos ir Dimorphos trenksis erdvėlaivis.

NASA misija DART

Misijos tikslas – išbandyti, ar toks erdvėlaivio smūgis į asteroidą gali pakeisti jo skriejimo trajektoriją panaudojant vien tik milžinišką kinetinę jėgą. Ši misija parodys, ar tokiu būdu ateityje bus įmanoma apsaugoti Žemę nuo potencialaus katastrofinio smūgio.

NASA misija DART prasidėjo 2021 metų lapkritį, kai „SpaceX“ raketa į kosmosą iškėlė erdvėlaivį, skirtą susidūrimui su asteroidu. Didžiąją dalį kelionės Didymos ir Dimorphos link erdvėlaivis buvo valdomas NASA skrydžių centro ir tik paskutinėmis valandomis iki susidūrimo erdvėlaivio kontrolė taps autonominė.

NASA misijos DART metu į asteroidų sistemą Didymos ir Dimorphos trenksis erdvėlaivis.

Susidūrimo su asteroidu momentas bus tiesiogiai stebimas misijos operacijų centre, esančiame Johns'o Hopkinso Universiteto taikomosios fizikos laboratorijoje Laurelyje, Merilende, JAV.

Santykinai arti Žemės skriejanti binarinė asteroidų sistema yra idealus pasitinkimas DART misijai – Didymos ir Dimorphos orbita yra santykinai arti Žemės, o dėl binarinės asteroidų sistemos galima tiksliai įvertinti kosminio kūno trajektorijos pokyčius po misijos DART erdvėlaivio smūgio.

610 kilogramų sveriantis erdvėlaivis į asteroidą tėkšis 24,000 km/val. greičiu, o susidūrimą tiesiogiai fiksuos ir į vaizdus į Žemę siųs prieš pat susidūrimą iš pagrindinio misijos erdvėlaivio paleistas specialus mini erdvėlaivis LICIACube (Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids).

NASA misijos DART metu į asteroidų sistemą Didymos ir Dimorphos trenksis erdvėlaivis.

NASA praneša, kad vaizdus, užfiksuotus DART misijos metu, bus galima stebėti tiesiogiai per NASA TV likus valandai iki susidūrimo.

NASA tikisi, kad po susidūrimo su Dimorphos jo orbita aplink Didymos turėtų sutrumpėti 10 minučių. Tačiau misija būtų sėkminga net ir tuomet, jei Dimorphos orbita sutrumpėtų bent 73 sekundėmis. Toks rezultatas patvirtintų šios technologijos potencialą siekiant ateityje apsaugoti Žemę nuo susidūrimo su asteroidu.

NASA teigia, kad misijos rezultatai apie asteroido orbitos pokyčius turėtų būti žinomi jau spalio mėnesį, kai bus atlikti papildomi stebėjimai iš Žemės observatorijų.

Skaičiuojama, kad visa DART misija kainuos apie 330 mln. JAV dolerių.

Didymos – (dvynys – gr. k.) buvo atrastas 1996 metų balandžio 11 dieną astrofiziko Josepho Montani. Stebėjimai atlikti Kitt Peak nacionalinėje observatorijoje Tuksone, Arizonos valstijoje. Jo Didymos palydovas pavadintas Dimorphos – (turintis dvi formas - gr. k.).

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)