Rugsėjo 10 d. paleistas didelis palydovas gali tapti šviesiausiu naktinio dangaus objektu, išskyrus Mėnulį, kas negali nekelti nerimo astronomams.

Teksase įsikūrusios firmos „AST SpaceMobile" pagamintą „BlueWalker 3" palydovą iškėlė SpaceX Falcon 9 raketa. Palydovas skirtas išbandyti kompanijos technologiją, skirtą tiekti mobiliojo ryšio, įskaitant ir 4G ar 5G, internetą iš palydovo tiesiai į mobiliuosius telefonus, kad vartotojai mobiliuoju ryšiu galėtų naudotis ir nuošaliose vietovėse.

Skriedamas apie Žemę 500 kilometrų aukštyje, 1500 kilogramų palydovas išskleis didžiulę 8 metrų skersmens anteną, kurios paviršiaus plotas 64 m² – maždaug kaip skvošo kortas. Toks didelis plokščias paviršius atspindės daug Saulės šviesos, ir dėl to gali tapti labai gerai matomas stebėtojams nuo žemės.

Astronomams palydovas sukurtų ryškius brūkšnius antžeminiais teleskopais daromuose atvaizduose, ir jais nebebūtų galima stebėti tolimesnių objektų.

„Nerimaujame,“ – sako John Barentine, astronomas iš„ Dark Sky Consulting Tucsone", Arizonoje. – „Tai gali būti ryškiausias objektas nakties danguje, potencialiai – ryškesnis už Veneros planetą.“

Barentine'as pastebi, kad nerimą kelia ir pati tiesioginio ryšio su mobiliuoju telefonu technologija, kuri su vartotojo telefonu susisiekia galingu radiobangų pluoštu. Tai gali trukdyti radioastronomijai, visatą tyrinėjančiai itin jautriais instrumentais. „Esame susirūpinę dėl to spindulio energijos,“ – sako jis. „AST SpaceMobile" į prašymą pakomentuoti neatsiliepė.

Nors tai kol kas vienintelis palydovas, „AST SpaceMobile" planuoja nuo kitų metų paleisti daugiau nei 100 didesnių palydovų – „BlueBirds". Šie, dvigubai didesni už „BlueWalker 3" palydovai, danguje bus dar ryškesni. „Kuo šviesesni šie objektai, tuo didesnę žalą jie daro naktinio dangaus atvaizdams,“ – pažymi Barentine.

JAV „Secure World" fondo kosminės teisės konsultantas Chris Johnson, sako, kad, kol tarptautinė teisė palydovų dydžio neriboja, šio palydovo iškėlimas išryškina esamos teisinės reguliacijos ribas. „Iš tiesų tai vertinčiau, kaip astronomų teisės tyrinėti kosmosą pažeidimą,“ – sako jis.

JAV Federalinė komunikacijų komisija (FCC) „BlueWalker 3" išdavė eksperimentinę licenciją, bet visavertės licencijos vėlesniems palydovams išdavimas AST SpaceMobile gali priklausyti nuo „BlueWalker 3" bandymų rezultatų. „Panašu, FCC nori pažiūrėti, kaip viskas pavyks ir nuspręsti suteikti visavertę licenciją vėliau,“ svarsto Timas Farraras, palydovinės komunikacijos konsultantas iš JK. Prašymą pakomentuoti FCC atmetė.

„AST SpaceMobile" yra viena iš kelių kompanijų, vystančių naujas tarnybas, veikiančias tiesiai į mobiliuosius telefonus, tačiau vienintelė siūlo mobilųjį plačiajuostį ryšį iš kosmoso. „SpaceX" neseniai paskelbė apie didesnes „Starlink" palydovo versijas, kuriomis bus galima tiekti bazinį mobilųjį ryšį nuošaliose vietovėse, tuo tarpu „Apple" paskelbė apie sudarytą partnerystę su palydovų firma „Globalstar", kuri suteiks galimybę nelaimės atveju „iPhone" siųsti žinutes palydovu.

„Dauguma astronomų supranta, kad kuo toliau, tuo palydovų bus daugiau,“ – sako Barentine'as. „Jie nori taikaus sambūvio. Negalime palydovų padaryti nematomais.“

Jonathan O’Callaghan
www.newscientist.com