Visi šie vyrai per pastaruosius dvejus metus bent po 10 kartų buvo spermos donorais Los Andželo spermos bankui. Derinant oro taršos duomenis su vyrų gyvenamosiomis vietomis, kurios buvo apytiksliai nustatytos pagal pašto indeksą, mokslininkai įvertino įvairių oro teršalų, su kuriais vyrams teko susidurti kelias dienas prieš kelionę į spermos banką, įtaką jų vaisingumui.

Ozonas, susidarantis tuomet, kai saulės šviesa sukelia reakciją tarp azoto oksidų ir angliavandenilių, esančių smoge, buvo vienintelis teršalas, kuris, pagal statistinius rezultatus, siejosi su spermatozoidų gamybos sumažėjimu.

Jo neigiamas poveikis spermatogenezei truko apie 90 dienų. Anglies monoksidas, azoto oksidai ir mechaninės dalelės, pagal tyrimo rezultatus, spermatogenezės neįtakojo.

Ozonas su sėklidėmis negali kontaktuoti tiesiogiai. Todėl R.Sokol pasiūlė idėją, kad ozonas tikriausiai sukelia uždegiminę reakciją arba dėl jo poveikio kraujyje atsiranda toksiškų junginių, kurie pažeidžia spermą.

Ji pabrėžia, kad pastebėtas spermatozoidų kiekio sumažėjimas vyrų su normaliu spermatozoidų kiekiu spermoje vaisingumo nepaveiks. Dabar bus atliekami tyrimai su vyrais, kurių spermatozoidų kiekis ir taip yra žemas, siekiant nustatyti, ar jau atlikto tyrimo išvados galioja ir jiems.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją