Ši egzoplaneta yra į Jupiterį panašus dujinis milžinias ir yra nutolusi maždaug 700 šviesmečių nuo Žemės. Egzoplaneta atrasta dar 2011 metais ir pavadinta WASP-39 b.

Jameso Webbo kosminis teleskopas egzoplanetoje aptiko anglies dioksido dujų

Dabar, pasinaudodami Jameso Webbo kosminio teleskopo galimybėmis, mokslininkai galėjo atlikti itin reikšmingus šios egzoplanetos spektroskopinius tyrimus.

Skaičiuojama, kad WASP-39 b masė yra panaši į Saturno, tačiau skersmuo – trečdaliu didenis už Jupiterio. Taigi, ši egzoplaneta nėra labai tanki. Tačiau joje – labai karšta, temperatūra siekia apie 900 laipsnių Celsijaus. Taip yra todėl, kad WASP-39 b orbita yra labai arti savosios žvaigždės.

Jameso Webbo kosminis teleskopas egzoplanetoje aptiko anglies dioksido dujų

Naudodami Jameso Webbo kosminio teleskopo instrumentu NIRSpec mokslininkai galėjo iššifruoti tolimų planetų cheminę sudėtį. Kuomet planeta, skriedama aplink savo žvaigždę, ją užstoja, planetos atmosferą praskrodžia žvaigždės skleidžiama šviesa ir pasiekia teleskopą.

Taip išmatavę šviesos bangų ilgius mokslininkai gali sužinoti, iš ko yra sudaryta tiriamos planetos atmosfera. Kai mokslininkai išanalizavo WASP-39 b duomenis, jie pastebėjo nenuginčijamą įrodymą, kad šios planetos atmosferoje yra anglies dioksido.

Jameso Webbo kosminis teleskopas egzoplanetoje aptiko anglies dioksido dujų

„Vos tik pamačiau duomenis kompiuterio ekrane, mane pribloškė aptiktas milžiniškas anglies dioksido kiekis. Tai buvo ypatinga akimirka, kuri nubrėžė itin svarbią egzoplanetų tyrinėjimo ribą“, – ESA pranešime teigė Johnso Hopkinso universito planetų mokslininkas, egzoplanetos tyrimo komandos narys Zafaras Rustamkulovas.

Anglies dioksidas sudaro didžiąją dalį Veneros ir Marso atmosferos. Tačiau tai pirmas mokslininkų gautas įrodymas, kad šių dujų yra ir už Saulės sistemos ribų esančios egzoplanetos atmosferoje.

„Anglies dioksido molekulės – tai reikšmingi planetų formavimosi istorijos pėdsakai. Matuodami angies dioksido savybes, galime nustatyti, iš kokio kiekio kietos ir dujinės medžiagos susiformavo ši dujinė milžinė“, – teigė Arizonos valstybinio universiteto planetų mokslininkas ir tyrėjų grupės narys Mike Line.

Jameso Webbo kosminis teleskopas egzoplanetoje aptiko anglies dioksido dujų

Anot mokslininkų, šis Jameso Webbo kosminio teleskopo atradimas parodo, kokios didelės yra jo galimybės palyginti siaurame vidutinio infraraudonųjų spindulių spektro diapazone. Šis įrenginys ateityje galės užfiksuoti ir surinkti duomenis apie kitų dujų, pavyzdžiui, metano kietį egzoplanetų atmosferose.

Liepos 12 dieną Jameso Webbo kosminis teleskopas, panaudodamas kitą spektrografą, užfiksavo, kad už 1150 šviesmečių esančios egzoplanetos – dujinės milžinės WASP-96 b – atmosferoje yra vandens molekulių.

Jameso Webbo kosminio teleskopo akiratyje atsiduria vis daugiau egzoplanetų, tad ateityje mus pasieks daugiau žinių apie mūsų Saulės sistemos, Paukščių tako galaktikos ir visos Visatos formavimosi procesus.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)