„Čia buvo kažkas wow... Kol fotoaparatas buvo nusuktas į priešingą Paukščių takui pusę. Po serijos kadrų, kaip Perkūnas iš giedro dangaus padange nušvito įspūdingo dydžio bolidas. Šviesos srautas buvo toks didelis, kad trumpam atrodė, lyg būtų diena. Perseidų meteorų srauto pikas buvo vos prieš kelias dienas, bet meteorai vis dar krinta. Kol kas čia buvo ryškiausias ir įspūdingiausias iki šiol matytas meteoras“, – įspūdžiais dalijosi Sky Chasers LT narys Vaidas Tarulis.

Meteoras (bolidas), užfiksuotas nakties danguje Tauragnuose. Sky Chasers LT/V. Tarulio nuotr.

Delfi pasiteiravo – ar šis bolidas galėjo tapti meteoritu ir pilnai nesudegęs nukristi ant žemės? Anot Sky Chasers LT nario Vaido, tai įvertinti ir pasakyti vien iš nuotraukos ir vos dešimt sekundžių trukusio įvykio danguje – labai sunku.

„Jis baigė degti arti horizonto. Nuotraukoje – dar ne visas bolido vaizdas, nes trečdalis liko kitoje nuotraukoje, kadangi netilpo į 10 sekundžių trukmės kadro išlaikymą“, – aiškino dangaus kūnų stebėtojas V. Tarulis.

Net jei kosminis dangaus kūnas nesudegė atmosferoje, nukrito ant žemės ir tapo meteoritu, pasakyti, kuri tiksliai galėjo nukristi – sudėtinga. „Jei tai buvo labai didelis meteoras – tuomet toli Rusijos teritorijoje, jei mažas – gal ir visai šalia. Kadangi meteoro pradžia irgi netoli horizonto, spėčiau, kad galėjo įskrieti ties Latvija. Vis dėlto, tai tik spėliojimai“, – tikino kitas Sky Chasers LT narys – Tadas.

Tikėtina, kad objektas iš tiesų įskriejo Latvijos teritorijoje, mat nuo Tauragnų iki Latvijos sienos – apie 60 km šiaurės rytų kryptimi, kuria ir buvo stebėtas bei užfiksuotas meteoras – bolidas.

Meteoras (bolidas), užfiksuotas nakties danguje Tauragnuose. Sky Chasers LT/V. Tarulio nuotr.

Kas yra meteoras, bolidas, meteoritas?

Kaip rašoma Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje, meteòras – tai trumpalaikis žybsnis danguje naktį. Anot astrofiziko Aloyzo Pučinsko, meteorą sukelia labai dideliu greičiu į Žemės (planetos) atmosferą įskriejęs mažas kietas kosminis kūnas, vadinamas meteoroidu.

Į Žemęs atmosferą įskriejęs ir sprogęs meteoras, dar vadinamas bolidu.

Plika akimi įžiūrimą meteorą sukuria milimetro ir didesnė dalelė, maždaug kilogramo ar didesnis masės kūnas jau sukuria itin šviesų meteorą, kartais matomą ir dieną – bolidą. Nespėjusio suirti meteoroido liekana toliau krinta nešvytėdama. Nukritęs bet kokio dydžio kosminis kūnas vadinamas meteoritu, vis dėlto mažiausi – dulkės dydžio – mikrometeoritu.

Surasti meteoritai pavadinami vietovės, kurioje jie nukrito, vardu. Didžiausi sveria dešimtis tonų, mažiausi – gramus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją