Ryškiausias objektas šioje kosmoso erdvėje- tai Cartwheel (Vežimo rato) galaktika, esanti už maždaug 500 mln. šviesmečių nuo mūsų. Skirtingai nei dauguma kitų galaktikų, kurios paprastai būna gana vientisos, ji turi kelias aiškias struktūras, dėl kurių ir buvo suteitas toks pavadinimas.

Cartwheel galaktika. NASA/ESA/James Webb nuotr.

Galaktika turi ryškų išorinį žiedą, daug silpnesnio ryškumo regioną viduje ir itin išraiškingą „centrą“.

Ankstesnių tyrimų metu nustatyta, kad ši ypatinga ir itin sudėtinga galaktikos struktūra greičiausiai susidarė dėl smarkios sąveikos su kita, mažesne galaktika.

Mokslininkai teigia, kad išoriniame žiede vyksta žvaigždžių formavimosi ir supernovų aktyvumo protrūkis, nes žiedas plečiasi į tarpgalaktinės terpės dujas.

Jameso Webbo kosminio teleskopo įamžinti kadrai. NASA/ESA/CSA nuotr.

Vidinėje galaktikos dalyje telkiasi jaunų, karštų ir masyvių žvaigždžių spiečiai.

Ši galaktika yra sunkiai užfiksuojama optiniais prietaisais dėl itin didelio kosminių dujų ir dulkių kiekio, todėl ankstesni kadrai, kuriuos įamžino kosminis teleskopas „Hubble“, nėra tokie įspūdingi, palyginus su J. Webbo teleskopu darytų nuotraukų infraraudonųjų spindulių spektre.

Cartwheel galaktika. NASA/ESA/James Webb/Scanpix nuotr.

Šalia Cartwheel'o galaktikos galima pamatyti ir keletą kitų, mažesnių, bet taip pat įspūdingų galaktikų.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją