„Exosapien Technologies“ įkūrėjas savo svajonę pradėjo įgyvendinti 2003-iaisiais, dalyvaudamas kasmetiniame meno renginyje, vykstančiame atokioje dykumoje palei Kalifornijos ir Nevados valstijų sieną.

Savo sumanymą jis kurį laiką vis brandino, be to, neturėjo daug laisvo laiko, nes gamino smegenų implantus neurovaskulinėmis ligomis sergantiems žmonėms.

2015 metais Jonathanas Tippettas ir jo vyresni bičiuliai inžinieriai viską nuodugniai aptarė ir nusprendė visiškai atsiduoti egzoskeleto kūrimo darbams.

Išleidę milijonus dolerių moksliniams tyrimams ir gamybai, apsilankę ne vienoje technologijų parodoje ir meno renginyje bei išgyvenę koronaviruso pandemiją, galiausiai jie užbaigė visiškai veikiantį mechaninį egzoskeletą, kuris nepalieka abejingų.

Egzoskeletas

„Jeigu šio projekto tikslas buvo sukurti naujų potyrių žmonėms, sakyčiau, kad pavyko su kaupu, nes nieko panašaus pasaulyje paprasčiausiai nėra, nėra analogų 4 tūkst. kilogramų sveriančiam 200 arklio galių egzoskeletui. Jis padidina jėgą maždaug 50 kartų. Beje, įsiropšti į trijų metrų aukščio mašiną nėra taip lengva“, – tikino Johathanas Tippettas.

Kaip sako egzoskeleto sumanytojas, tai ekskavatoriaus, dykumų bagio ir dinozauro hibridas. Jo pilotavimo potyriai yra tokie unikalūs, kad kartais žmonės juokiasi, o kartais jų veide matyti baimė.

Egzoskeletas

„Iš pradžių jūs atsiduriate tarsi spąstuose, nes egzorėmas yra tiesiogiai sujungtas su mašinos kojomis, taigi, kol jos neįjungsite, negalėsite pajudėti. Paskui pradeda veikti siurbliai, ima cirkuliuoti skystis, atsiranda slėgis, ir mašina tarytum atgyja. Tada supranti, kad šis 4 tūkst. kilogramų svorio milžinas klauso kiekvieno tavo rankos ar kojos krustelėjimo“, – aiškino Johathanas Tippettas.

Dabar kanadietis turi naują idėją – pasaulio egzoskeletų lenktynių lygą. Penki ar šeši sportininkai varžytųsi didelėse ir įmantriose trasose, stumdytų objektus, įveiktų kliūtis ir spręstų nežmoniškos fizinės jėgos reikalaujančius galvosūkius.

Jis pripažįsta, kad šiam tikslui reikalinga technologija dar toli gražu nėra ištobulinta, ką jau kalbėti apie didžiulę kainą. Visgi antrosios kartos egzoskeletas, kurį Jonathanas Tippettas su bičiuliais jau kuria, bus gerokai pigesnis.

Egzoskeletas

2020-aisiais „Exosapien Technologies“ kūrinys pateko į „Guinness“ pasaulio rekordų knygą kaip didžiausias keturkojis egzoskeletas pasaulyje. Tais pačiais metais bendrovė planavo leistis į egzoskeleto pristatymo turą, tačiau pasaulinė koronaviruso pandemija sujaukė visus planus, todėl buvo atlikti tik papildomi egzoskeleto bandymai ir apsvarstytos antrosios kartos kūrimo idėjos.

„Ėmėme samprotauti, kad gal pradinis variantas išėjo kiek per didelis. Naujos kartos egzoskeletas bus maždaug trečdaliu mažesnis, perpus lengvesnis, tris ar keturis kartus galingesnis, sportiškesnis, vikresnis, patogiau transportuojamas. Taip pat bus galima lengviau į jį įlipti ir išlipti bei greičiau išmokti valdyti“, – aiškino inžinierius.

Egzoskeletas

Greitai inžinierių komanda sugrįš į „Degančio žmogaus“ festivalį Kalifornijos Juodosios uolos dykumoje, kur viskas prasidėjo, o artimiausiu metu išvysti ir išbandyti egzsoskeletą bus galima Los Andžele, San Fransiske bei Las Vegase.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją