Nuotraukos pasauliui buvo pristatytos antradienį – taip buvo pažymėtas Jameso Webbo kosminio teleskopo pasirengimas moksliniams tyrimams.

Tikimasi, kad „Jameso Webbo“ teleskopas artimiausius 20 metų bus pagrindiniu kosminių atradimų įrankiu mokslininkams.

Pietinio Žiedo ūkas. Jameso Webbo/Hubble teleskopo užfiksuotas vaizdas. NASA, ESA, CSA, STScI nuotr.

Jameso Webbo kosminis teleskopas yra bendras JAV, Europos ir Kanados kosmoso agentūrų projektas, kuriam vadovauja NASA.

Šis teleskopas pritaikytas stebėti dangų infraraudonųjų spindulių diapazone, t. y. ilgesnių bangų spektre, nei gali užfiksuoti mūsų akys.

Stephan's Quintet NASA, ESA, CSA, STScI nuotr.

Todėl teleskopas gali į Visatą žvelgti giliau nei jo pirmtakas „Hubble“ ir fiksuoti procesus, vykusius prieš 13,5 mlrd. metų.

Įspūdingoje nuotraukoje, kurią per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose pristatė JAV prezidentas Joe Bidenas, matyti tūkstančiai melsvų, oranžinių ir baltų galaktikų, taip pat kai kurie iš pačių blankiausių dangaus kūnų.

Pirmoje pristatytoje nuotraukoje, vadinamoje „giliojo lauko“ atvaizdu, matomas galaktikų spiečius SMACS 0723, veikiantis kaip gravitacinis lęšis ir fokusuojantis daug toliau esančių objektų šviesą stebėtojų Žemėje atžvilgiu. Tokiu būdu pasireiškė padidinimo efektas.

Galaktikų spiečius SMACS 0723NASA, ESA, CSA, STScI nuotr.

Šias vos įžiūrimas tolimas galaktikas aiškiau parodė pagrindinis Webbo teleskopo prietaisas „NIRCam“, veikiantis artimame infraraudoniesiems spinduliams diapazone, nes šviesos iš ankstyvosios Visatos laikų bangos ilgis padidėja, kol šios bangos pasiekia mus.

J. Webbo teleskopo padaryto atvaizdo išlaikymo trukmė buvo 12,5 valandos. Naujosios orbitinės astronominės observatorijos pajėgumai gerokai pranoksta „Hubble“ kosminio teleskopo, kuris iki šiol buvo pajėgiausia kosminė observatorija, galimybes.

J. Webbo teleskopas taip pat užfiksavo Pietinio Žiedo ūką, galaktikų grupę „Stephan's Quintet“, žvaigždžių lopšeliu“ vadinamąjį Kilio ūką (angl. – „Carina Nebula“) bei atliko WASP-96b egzoplanetos atmosferos analizę, cheminę sudėtį ir kt. parametrus.

WASP-96b egzoplanetos atmosferos analizė NASA, ESA, CSA, STScI nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją