Kompanija „Polar Night Energy“ Suomijoje pristatė pirmąją pasaulyje komercinę smėlio bateriją. Ji yra „Vatajankoski“ elektrinės teritorijoje ir jau tiekia šiluminę energiją netoliese esančiam Kankanpio miesteliui Vakarų Suomijoje. Pasak „Polar Night Energy“, ta baterija yra maždaug 4 metrų pločio ir 7 metrų aukščio plieninė talpykla, kurioje yra apie šimtas tonų smėlio. Akumuliatorius turi 100 kW šiluminę galią ir 8 MWh energijos talpą.

Smėlis yra pigi ir aplinkai nekenksminga medžiaga, nedideliame tūryje galinti sukaupti daug šilumos. Žalia elektra įkaitina smėlį iki maždaug 500 laipsnių Celsijaus, o tada per jį cirkuliuoja kaitinamas oras.

„Ši naujovė yra perėjimo prie išmaniosios ir žaliosios energetikos dalis. Šilumos kaupimas gali padėti išvengti pertrūkių atsinaujinančios energijos tinkluose“ – paaiškino „Polar Night Energy“ techninis direktorius Markku Ülonen.

Įdėja labai paprasta – kaitinamas smėlis veikia kaip baterija. Jis surenka perteklinę elektrinėje susidarančią šilumą. Be to, jį galima „įkrauti“ pertekline atsinaujinančių šaltinių energija, kad turėtume elektros net tada, kai nešviečia saulė ar nepučia vėjas. Kol kas smėlis kaupia tik šilumą ir tai daro ne visai efektyviai. Bet smėli gerina kitų sistemų efektyvumą ir gali padėti sukaupti šilumos žiemai.

BBC pabrėžia, kad Suomija didžiąją dalį dujų gauna iš Rusijos, su kuria ji turi ilgiausią sieną tarp visų ES šalių. Tiksliau, gaudavo – Rusija jau sustabdė kuro ir elektros tiekimą Suomijai dėl šios NATO ambicijų ir Ukrainos palaikymo. Artėjant žiemai Suomija turi pergalvoti savo energijos sistemą.