„Naujieji mūsų bendražygiai „Kongsberg“ yra vienas iš labiausiai gerbiamų vardų gynybos, jūrų ir kosmoso srityje. Suvienydami su jais jėgas dar labiau sustipriname ir išplečiame savo pozicijas naujosios kosmoso erdvės sektoriuje, taip pat pranašumą plečiantis į naujas rinkas.

Turime daug mus siejančių panašumų, tad tai yra puiki proga mūsų bendrovėms konsoliduoti savo patirtį ir sukurti pasaulinio lygio kosmoso bendrovę, kuri galėtų pirmauti kaip mažų palydovų misijų rangovė“, – sako „NanoAvionics“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Vytenis J. Buzas.

Vytenis Buzas

„Kongsberg“ iš viso įsigis 77 proc. bendrovės akcijų. Dabartinis pagrindinis Lietuvos įmonės akcininkas „AST & Science“ parduos visas turimas akcijas, o „NanoAvionics“ vadovai pasiliks 23 proc. bendrovės akcijų.

Šalys bendru nutarimu įmonę įvertino 65 mln. eurų. Bendrovės „NanoAvionics“ valdymo struktūra, vadovaujama įmonės įkūrėjų – generalinio direktoriaus V. J. Buzo ir vyriausiojo komercijos vadovo Lino Sargaučio – išliks nepakitusi. Papildomos technologijos ir rinkos pozicijos „NanoAvionics“ mažųjų palydovų rinkoje pirmauja kaip mažųjų palydovų misijų tiekėja ir palydovų gamintoja, o „Kongsberg“ yra įsitvirtinusi erdvėlaivių posistemių, taip pat palydovinių antžeminių stočių tiekėja, tad tikimasi, kad įmonių veiklos viena kitą papildys.

NanoAvionics palydovas įamžino asmenukę ir parodė, kaip pasaulis atrodo iš kosmoso. NanoAvionics nuotr.

Be to, Lietuvos bendrovė turi klientų daugiau nei 40 šalių Azijoje, Europoje ir Amerikoje, kas prisidės prie tolesnio „Kongsberg“ pozicijos stiprinimo tiek tradicinėje kosmoso pramonėje, tiek privačių skrydžių į kosmosą segmente.

„Suvieniję jėgas, galėsime teikti klientams ekonomiškai efektyvius sprendimus ir paslaugas – nuo gamybos, integracijos iki paleidimo paslaugų, misijų valdymo ir duomenų apdorojimo. Ateityje mažųjų palydovų rinka komerciniuose, saugumo ir gynybos segmentuose didės, o „NanoAvionics“ yra sukaupusi didelę patirtį, tad tikimės glaudaus ir sklandaus bendradarbiavimo“, – sako „Kongsberg Defence & Aerospace“ prezidentas Eirikas Lie.

Eirik Lie

„NanoAvionics“ yra viena didžiausių mažuosius palydovus kuriančių įmonių pasaulyje. Šiuo metu įmonė pagamina daugiau nei 20 mažųjų palydovų per metus, o 2025 m. tikimasi šį skaičių išauginti iki 120. Šiuo metu „NanoAvionics“ 4 padaliniuose Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje ir JAV dirba apie 160 darbuotojų.

„NanoAvionics“ yra vienintelis mažųjų palydovų gamintojas ir palydovinių misijų tiekėjas Baltijos šalyse. Lietuvoje startavusi įmonė šiuo metu turi 4 padalinius Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje ir JAV, o bendrovės komanda yra įgyvendinusi daugiau nei 110 mažųjų palydovų misijų bei susijusių projektų. Vilniuje įsikūręs padalinys yra pagrindinis įmonės strateginis, gamybos, tyrimų bei palydovų valdymo centras, tiekiantis mažuosius palydovus ir misijų paslaugas NASA, ESA, Thales Alenia Space, MIT bei kitomis organizacijoms visame pasaulyje. Šiuo metu įmonėje dirba daugiau kaip 160 specialistų.

NanoAvionics įsigijo norvegų Kongsberg.

„Kongsberg“ yra tarptautinė technologijų bendrovė, teikianti ypatingo našumo technologines sistemas ir sprendimus klientams, dirbantiems ekstremaliomis sąlygomis. Įmonė bendradarbiauja su valstybėmis, verslo organizacijomis ir mokslinių tyrimų įstaigomis, siekdama didinti technologijų plėtros ribas tokiose pramonės šakose, kaip kosmosas, energetika, prekybinė jūrų laivyba, gynyba ir kitose. Kongsberg“ turi apie 11 tūkst. darbuotojų, dirbančių daugiau nei 40 šalių, o 2021 m. sugeneravo pajamas, siekiančias 27,5 mlrd. Norvegijos kronų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)