„Pabandykime įsivaizduoti, kiek dabar kainuotų viena valanda Elono Musko laiko. Prieš 25 metus tikriausiai nebuvo verta labai daug, o šiandien ji kainuotų bent kelis milijonus, tad procentinę grąžą galima nesunkiai įsivaizduoti“, – yra teigęs A. Bernatonis.

Apie „Human IPO“ ir investavimą į žmogaus laiką A. Bernatonis papasakoje laidoje „Radikalus smalsumas“.

– Investuoti į žmogaus laiką arba kas yra „Human IPO“ ir kaip galima tuo pasinaudoti?

– Tai kontraversiška platforma. Pavyzdžiui, užaugusios įmonės pasileidžia dalį akcijų prekiauti viešai, kad žmonės galėtų galėtų nustatyti įmonės vertę. Buvo jau kurį laiką kalbama apie tą konceptą, kad tokiu pačiu būdu būtų galima kalbėti apie žmones ir pardavinėti jų laiką. Kai investuoji į įmonę, tai investuoji į specifinį vienetą, kuris specializuojasi tam tikroje nišoje.

Tačiau žmogus turi labai didelį potencialą ir žmogaus laikas yra viena labiausiai neįvertintų turto formų. Pavyzdžiui, jei investuoji į „Tesla“, tai tik į „Tesla“, bet jei investuoji į Eloną Muską, tai tu tam tikra prasme investuoji ir į „SpaceX“, ir „Solar City“, ir „Tesla“, ir „Starlink“ ir visa kita. Tai turtingiausio žmogaus pasaulyje palyginimas, bet jei pažiūrėtume, kiek mes uždirbame pačiame pirmame savo darbe ir kiek uždirbame šiandien, tai tas skirtumas yra didžiulis ir parodo, koks tas turto augimas gali būti. Tad „Human IPO“ platforma leidžia investuoti į žmogaus laiką tikintis, kad ateityje to laiko vertė kils.

Žmogus tuo tarpu gauna tam tikrą kapitalą, kuriuo jis gali operuoti esamuoju laiku. Tai gali būti išsilavinimas, verslo pradžia, kažkokie moksliniai tyrimai, kuriuos jis nori daryti. Taip suteikiama galimybė bendruomenei tave palaikyti finansiškai ir leisti neįsipareigoti bankams, paskolomis ar kažkam kitam. Vietoje to, gauni bendruomenės palaikymą, kapitalą ir už tai tu atiduodi dalį savo laiko. Žinoma, jie negali tavimi pasinaudoti, nes tu neparduodi savęs – galima pasinaudoti tik tavo tam tikromis žiniomis.

Antanas Bernatonis

– Kokių sričių specialistai tai galėtų būti? Ar tai gali būti menininkai, muzikantai, žurnalistai? Ar tik verslininkai?

– Tikrai galima. Jau dabar esantys žmonės platformoje – tai ir verslininkai, ir menininkai, aktoriai, yra net Pele – legendinis futbolininkas iš Brazilijos. Taigi, tai yra labai plataus spektro žmonės. Čia gali dalyvauti visi ir sukurti vertę – tai yra atvira platforma.

– Kaip toje platformoje yra įvertinami žmonės? Ar jie patys save įsivertina?

– Pradžioje pats žmogus įsivertina, kiek jis mano, kad yra verta jo valanda. Tuo tarpu investuotojai investuodami įsivertina, kad jis dabar yra vertas tiek ir tiek, bet ateityje jis bus vertas daug daugiau. Tad pats žmogus kritiškai turi įsivertinti, kiek jis vertas, nes yra pasiūla ir paklausa, t. y. kiek žmonės yra pasiruošę mokėti už tavo laiką. Jei esi ką tik mokslus baigęs studentas ir nuspręsi, kad valanda yra verta 10 tūkst. eurų, turbūt nerealu, kad kažkas pirks tą valandą už tiek. Bet jei įsivertinu 10, 20, 50 ar 100 eurų už valandą ir išleidžiu tam tikrą valandų skaičių, kad surinkčiau tam tikrą kapitalą, tuomet paleidžiamas tas valandų skaičius už pasirinktą sumą, kažkas investuoja ir gauni tą kapitalą, kurį pats ir gali naudoti.

Vėliau prasideda tas antrinis prekiavimas: jei jūs nusiperkate, tarkime, Kristinos laiko už tam tikrą sumą. Tarkime mes esame du Kristinos laiko investuotojai. Bet kažkas labai nori susitikti su Kristina, tačiau mes laikome visą jos paskirtą laiką. Tuomet vyksta taip: tarkime, aš tą laiką pirkau už 100 eurų, bet dabar tau jį parduosiu už 150 eurų tą valandą. Tai tas kitas nuperka iš manęs tą valandą už 150 eurų ir tai reiškia, kad kaina pakilo 50 proc. Ir tada jau rinka nusako tą vertę – kiek investuotojų norės būti tais laiko turėtojais (akcijų turėtojais) ar panaudotojais.

Yra du būdai pasinaudoti tuo – laikyti tą laiką kaip investiciją arba panaudoti, kai tau reikės, pavyzdžiui, susitikti ir pasinaudoti žmogaus žiniomis ir išnaudoti tą laiką. Vienaip ar kitaip, jau rinka nusako tą vertę pagal tai, kiek žmonės yra pasiruošę mokėti už tą valandą. Pavyzdžiui, aš nedidelį kiekį savo valandų paleidau už 13 JAV dolerių ir po kelių dienų jų vertė pakilo iki 90 JAV dolerių. Vėliau, svyravo apie 70-80 JAV dolerių, o kai išėjau iš darbo, mano vertė nukrito iki gal 10 eurų už valandą.

– Kokios yra viso to rizikos, jei žmogus nusprendžia parduoti savo laiką ir ekspertines žinias?

– Žmogui, kuris pasileido savo „Human IPO“, tai yra labiau stresinis nusiteikimas, kiek mane įvertins rinka. Pavyzdžiui: o ne, mane įvertino už dolerį ir negi aš toks bevertis ir nereikalingas? Bet apsaugos yra tokios, kad žmogaus išnaudoti negali – tai to žmogaus žinios, ekspertizės ar pokalbis su tam tikros srities specialistu. Jau įsigijus tą laiką galima susiderinti tinkamą abiem pusėms laiką susitikimui.

Daugiau apie „Human IPO“ žiūrėkite Delfi TV laidoje „Radikalus smalsumas“.




Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją