Kokosų vanduo


Kokosų vanduo yra vienas labiausiai mūsų organizmą drėkinančių skysčių. Daugybė sportininkų organizmo rehidratacijai fizinio krūvio metu vartoja būtent kokosų vandenį, o ne paprastą vandenį ar gėrimus su elektrolitais. O vienas iš pagrindinių pagirių kaltininkų yra ir vandens kiekio organizme sumažėjimas. Alkoholis yra diuretikas, todėl jo pavartoję dažniau šlapinamės, taip iš organizmo pašalindami vandenį ir tam tikrus elektrolitus. Kokosų vanduo pasižymi puikiu šių medžiagų balansu, todėl gali padėti skaidyti alkoholį organizme ir atstatyti prarastus skysčius.

Žalioji citrina


Kai geriame alkoholį, mūsų organizmas bando jį suskaidyti įdarbindamas alkoholio dehidrogenazės fermentus. Tyrimai rodo, kad žaliosios citrinos gali pagerinti organizmo gebėjimą pasigaminti šio fermento ir pagreitinti organizme esančio alkoholio skaidymą. Deja, kai skrandis pyksta, suvalgyti visą žaliąją citriną nebus pats maloniausias užsiėmimas. Bet galite įmaišyti šio vaisiaus sulčių į kokosų vandenį: ne tik pagreitės alkoholio skaidymo procesas, bet ir gausite taip reikalingų skysčių.

Imbieras

Imbieras

Imbierai jau daugelį šimtmečių yra naudojami pykinimui malšinti, o tokią jų savybę patvirtina ir moksliniai tyrimai. Imbierai, remiantis kai kuriais preliminariais tyrimais, taip pat gali turėti ilgalaikį poveikį organizmui, nes padeda gydyti alkoholinį kepenų suriebėjimą. Be to, šis prieskoninis augalas gali pasigirti ir priešuždegiminėmis savybėmis, tad toks gerųjų savybių mišinys tikrai suteiks energijos ankstyvą rytą po ilgos nakties. Paprasčiausias imbiero vartojimo būdas – susitarkuoti maždaug nykščio dydžio gabalėlį ir nuryti su trupučiu vandens.

Lapiniai žalumynai

Špinatai

Špinatai, lapiniai kopūstai ir kiti lapiniai žalumynai yra dar vienas pagirioms tinkantis maisto produktas, nes skatina alkoholio dehidrogenazės fermento gamybą. Juose taip pat gausu magnio ir kalio, kurių organizmui gali trūkti po siautulingos nakties. Tyrimai taip pat atskleidžia, kad lapiniai žalumynai gali ilguoju laikotarpiu pagerinti kepenų veiklą, o tai reiškia, kad kepenims ateityje bus lengviau šalinti alkoholį iš organizmo.

Kriaušė

Kriaušės

Su gyvūnais atlikti tyrimai rodo, kad japoninių kriaušių (lot. Pyrus pyrifolia) sultys gali padėti padidinti alkoholio hidrogenazės fermentų kiekį, tuo pačiu sušvelnindamos pagirių simptomus. Bandymų su žmonėmis kol kas atlikta nedaug, bet vienas tyrimas parodė, kad kriaušės, sumaišytos su kitais vaisiais, gali žymiai sumažinti galvos skausmą, kuris kyla išgėrus alkoholio. Nors reikia atlikti daugiau tyrimų, pirmieji rezultatai nuteikia optimistiškai: kriaušės išties gali padėti sumažinti pagirių simptomus.

Žinoma, jei nenorite susidurti su pagiriomis, alkoholio tiesiog nevartokite. Tačiau, jeigu jau per vėlu, kai kurie maisto produktai gali šiek tiek palengvinti simptomus. Be to, šis maistas ne tik gali padėti įveikti pagirias, bet ir neabejotinai yra sveikas mūsų organizmams, tad tikrai sau nepakenksite išbandę šiuos produktus.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją