Kaip praneša „The Washinton Post“, teleskopas yra paskutinėje pasirengimo fazėje ir netrukus ims fiksuoti Visatos gelmes, kuriose procesai vyko prie 13 mlrd. metų, tai reiškia, pačioje Visatos formavimosi pradžioje. Teleskopas į Žemės orbitą, t. y. savo darbo vietą, paleisdas praėjusių metų pabaigoje, šiuo metu yra kalibruojamas ir iki šiol visos pasirengimo fazės vyko be jokių nesklandumų.

Tačiau, kaip praneša NASA, vieną iš teleskopo veidžrodžių atsitrenkė mikrometeoroidas. Šis netikėtas incidentas šiuo metu tiriamas NASA inžinierių.

„Gegužės 23-25 dienomis NASA Jameso Webbo kosminis teleskopas patyrė smūgį į vieną iš jo pirminių veidrodžių sistemos segmenų“, – pranešė NASA Webb tinklaraštis.
Po pirminio vertinimo inžinierių komanda patvirtino, kad teleskopas vis dar veikia viršydamas misijos reikalavimus, nepaisant nedidelių, menkai pastebimų pokyčių surinktuose duomenyse.

Jameso Webbo kosminio teleskopo įamžinti kadrai. NASA/ESA/CSA nuotr.

Veidrodžių sistema sudaryta iš 18 paauksuotų šešiakampių, kurių kiekvienas gali būti kontroliuojamas ir modifikuojamas atsižvelgiant į tokius nesklandumus, kaip meteoroido smūgis.

Anot NASA, reguliuodami paveikto segmento padėtį, inžinieriai gali panaikinti dalį iškraipymų, tačiau ne visi sutrikimai gali būti pašalinti tokiu būdu.

Inžinieriai tokį pažeisto veidrodžio korekciją jau atliko ir papildomi veidžodžio nustatymai pratęs tikslesnius jo nustatymus.

Kokio dydžio mikrometeoroidas pažeidė veidrodį, nėra žinoma. „Manoma, kad jis nebuvo didesnis nei smėlio kruopelė“, – teigė planetų astronomė Heidi Hammel, susijusi su Jameso Webbo kosminio teleskopo programa.

Jameso Webbo kosminio teleskopo įamžinti kadrai. NASA/ESA/CSA nuotr.

Ateityje gali nutikti dar ne vienas toks susidūrimas su kosminiais objektais dėl milžininkško greičio, kuriuo teleskopas kartu su Žeme skrieja aplink Saulę.

Ir tokie susidūrimai mokslininkams yra žinomi, nes kosmosas nėra toks tuščias, koks gali pasirodyti.

„Žinojome, kad teleskopas gali susidurti su mažyčiais objektais. Mes tiesiog nustebome, kad susidūrimas įvyko taip greitai“, – tikino H. Hammel, pridurdama, kad tokių incidentų pasitaiko kartą per penkerius metus ir pan.

Projektų vadovas Paulas Geitheris iš NASA Goddard kosmoso skrydžių centro aiškino, kad komanda šį incidentą panaudos kaip gerą duomenų rinkinį apie mikrometeoroidus.

„Mes, Jameso Webbo kosminio teleskopo inžinieriai ir mokslininkai, visų pirma ir labiausiai esame smalsūs ir susidomėję. Visada tikimės susidūrimų, ir kai tokį pamatome – pavyzdžiui, kaip pastarasis – gerokai didesnis nei kiti, buvę anksčiau, tai patraukia mūsų dėmesį ir mes norime pasitikriniti prielaidas, supratimą ir prognozes, kad dar geriau suprastume“, – aiškino P. Geitheris.

Dar gegužės mėnesį NASA pranešė, kad 10 mlrd. JAV dolerių kainavęs Jameso Webbo kosminis teleskopas dabar yra pilnai sufokusuotas ir suderintas. Šviesa idealiai atsimuša į jo veidrodžius, suformuoja stulbinančio tikslumo vaizdinius ir tiksliai perduoda duomenis visiems keturiems moksliniams teleskopo instrumentams.

Jameso Webbo kosminio teleskopo įamžinti kadrai. NASA/ESA/CSA nuotr.

Kai kalibravimo darbai bus pilnai baigti, Jameso Webbo kosminis teleskopas bus paruoštas fiksuoti tolimojo kosmoso vaizdus, kokius iki šiol siųsdavo tik Hubble teleskopas. Žinoma, Jameso Webbo teleskopo galimybės yra kur kas pranašesnės – tai bus nauja kosmoso stebėjimo ir pažinimo era.

2021 metų gruodžio 21 dieną į Žemės orbitą išskraidintas Jameso Webbo kosminis teleskopas turėjo įveikti septynių žingsnių pasirengimo programą. Vienas iš jų ir, ko gero, daugiausiai streso inžinieriams sukėlęs, tai 18 šešiakampių veidrodžių išsilankstymo etapas. Kadangi teleskopas yra per didelis, kad tilptų į nešančiosios raketos krovinių kapsulę būdamas darbui parengtos konfigūracijos, todėl jis buvo transportuojamas sulankstytas. Aparato išskleidimas buvo sudėtinga ir rizikinga užduotis – „ko gero, pati sudėtingiausia kada nors NASA atlikta parengimo darbui programa“, anksčiau sakė NASA inžinierius Mike'as Menzelis. Laimei, visi programos žingsniai buvo sėkmingi, neskaitaint kelių nedidelių ir nereikšmingų nesklandumų.

„Pasiekėme teleskopo derinimo fazės pabaigą – gavome idealiai sufokusuotus vaizdus iš visų instrumentų. Esame pasiruošę patikrinti daugybę sudėtingų būdų, kuriais kiekvienas iš instrumentų gali pagauti teleskopo šviesą ir atlikti mokslinius tyrimus, apie kuriuos svajojome daugiau nei 20 metų“, – aiškino prof. Markas McCaughreanas, vyr. mokslo patarėjas iš Europos kosmoso agentūros.

Jameso Webbo kosminio teleskopo įamžinti kadrai. NASA/ESA/CSA nuotr.

„Teleskopo optikos veikimas tampa vis geresnis ir viršija inžinierių komandos optimistiškiausius spėjimus“, – teigė NASA. Mokslininkai tikisi, kad Jameso Webbo teleskopas, paleistas praėjusių metų gruodį, padės išspręsti iki šiol neišaiškintas kosmoso gelmių, Visatos sandaros, žvaigždžių sistemų ir mūsų pačių būties paslaptis. Jameso Webbo teleskopas yra tarptautinė mokslinė programa, vadovaujama NASA kartu su Europos kosmoso agentūra ir Kanados kosmoso agentūra.

Kaip praneša NASA, pilnai paruoštas Jameso Webbo teleskopas savo maksimaliu režimu darbą pradės vykdyti liepos 12 dieną. Atbulinę dienų skaičiuoklę iki istorinio momento stebėti galite čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją