Tačiau „MQ-1C Gray Eagle“ yra visai kita klasė. „Bayraktar TB2“ yra labai geras ginklas, kurį Ukraina panaudojo tiksliems smūgiams. Ukrainiečiai jais naikino priešlėktuvines sistemas, pėstininkų kovos mašinas, kateriu.

MQ-1C Gray Eagle/ U.S. Army nuotr.

TB2 prisidėjo ir prie „Moskva“ nuskandinimo. Tačiau „MQ-1C Gray Eagle“ maksimalus pakilimo svoris yra tris kartus didesnis.

„MQ-1C Gray Eagle“ kyla sverdamas 1633 kg ir išvysto maksimalų 309 km/val. greitį. Įprastai ore šis dronas išsilaiko iki 25-30 valandų, bet yra galimybių šį laiką pratęsti. „MQ-1C Gray Eagle“ gali vykdyti žvalgybos misijas, bet į užduotį jis gali pasiimti ir 4 „Hellfire“ ar 8 „Stinger“ raketas. Ar 4 „Viper Strike“ bombas, kurios efektyviai naikina šarvuotąją techniką.

MQ-1C Gray Eagle/ U.S. Army nuotr.

Tiesa, kol kas neaišku, kaip JAV suteiktų šių dronų Ukrainai. Kol kas šios naujienos skelbiamos tik gandų lygmenyje. Šį susitarimą dar gali užblokuoti kongresas. Dronai techniškai būtų parduodami už JAV Ukrainai suteiktą piniginę paramą.

Ar JAV politikai išdrįs suteikti tokių dronų Ukrainai yra didelis klausimas. Mat kyla pavojus, kad „MQ-1C Gray Eagle“ patektų į rusų rankas. Be to, JAV nenori, kad Ukraina naudotų amerikietiškus ginklus taikiniams Rusijos teritorijoje naikinti, o „MQ-1C Gray Eagle“ galimybės tai leidžia.

MQ-1C Gray Eagle/ U.S. Army nuotr.

Kita vertus, JAV su partneriais Ukrainai jau suteikia ir sraigtasparnius, todėl dronų perdavimas nėra visiškai neįsivaizduojama parama.

Šaltiniai: