„Ingenuity“ atsiųstose nuotraukose netgi matyti jo partnerio „Perseverance“ marsaeigio, su kuriuo sraigtasparnis atlieka bendrą Raudonosios planetos ir ypač ežero kraterio tyrimą, pėdsakus. Jis dabar lėtai, bet užtikrintai juda link kito savo tikslo, kur, pasak mokslininkų, galės paimti kitokius Marso uolienų pavyzdžius, kuriuose gali būti senovės mikrobų gyvybės ženklų.

Ingenuity Marse.

Kalbant apie sraigtasparnį „Ingenuity“, kuris sveria vos 1,8 kg, jis iki šiol baigė 28-ąjį skrydį Marse, o tai jau viršija visus NASA misijos vadovų lūkesčius. Pats skrydis truko 2,5 minutės, o prietaisas sugebėjo nuskristi 418 metrų.

Abi transporto priemonės bendrai nusileido Marse 2021 m. vasario mėn. Iš pradžių NASA mokslininkai norėjo išbandyti per penkis skrydžius pirmojo orlaivio veikimą kitoje planetoje. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad „Ingenuity“ gali dirbti ir toliau, o misijos vadovai nusprendė padaryti jį „skautu“, kuris tyrinėja vietovę, kad „Perseverance“ marsaeigis, ieškodamas gyvybės Marse, galėtų judėti sau saugiausiu keliu.

Ingenuity Marse.

Pagrindinis sraigtasparnio energijos šaltinis yra saulės šviesa. Tačiau dabar Marse prasidėjo stiprios smėlio ir dulkių audros. Todėl sraigtasparnio saulės kolektoriai pasidengia dulkėmis, ir energijos jis gauna mažiau.

Dėl to kilo problema, kuri išgąsdino mokslininkus Žemėje, nes sraigtasparnis laiku neužmezgė kontakto su „Perseverance“ roveriu.

Marsaeigis Perseverance atlieka savo misiją Marse.

Dviejų Marso transporto priemonių ryšys yra labai svarbus, kad misija būtų sėkminga, nes „Ingenuity“ perduoda visus duomenis per marsaeigį. Tačiau mokslininkams pavyko atnaujinti orlaivio darbą, dabar jis turėtų sutaupyti daugiau energijos ir dirbs Marse ilgiau.

Ingenuity Marse.

Šaltiniai: