NASA planuoja jau 2026 metais į orbitą pasiųsti naują robotą erdvėlaivį, kuris galės palydovus papildyti degalais ir juos taisyti, o laikui bėgant šią technologiją bus galima panaudoti erdvėlaiviams ir bazėms statyti orbitoje aplink Žemę, Mėnulį ir Marsą, praneša „Inverse“.

Naujajame erdvėlaivyje, pavadintame OSAM-1, sumontuoti specialūs manipuliatoriai ir reikalinga įranga, su kuria jis galės taisyti ir papildyti degalais palydovus, net jei šie nėra sukonstruoti taip, kad juos būtų galima aptarnauti orbitoje. Tačiau ateityje NASA planuoja sukurti ir tokias konstrukcijas, kurios galės padaryti tikrą kosmoso revoliuciją, nes, griežtai vadovaujant Žemės specialistams, patys kurs naujus objektus kosmose.

Pirmasis OSAM-1 aparato bandymas turėtų įvykti jau 2026 m. Pagal planą, robotas pasieks palydovą „Landsat 7“, kuris Žemės orbitoje skrieja nuo 1999 metų 705 km aukštyje. Jis turės papildyti palydovą degalais, jį atnaujinti ir išsiųsti į naują orbitą.

NASA planuoja jau 2026 metais į orbitą pasiųsti naują robotą erdvėlaivį.

NASA mokslininkai nori išbandyti naują technologiją, kuri padės taisyti sugedusius palydovus, taip pat ji bus naudinga būsimų erdvėlaivių priežiūrai, galbūt statant ir remontuojant struktūras Žemės, Mėnulio ir Marso orbitose.

Iš pradžių idėją sukurti tokį įrenginį išsakė garsus NASA inžinierius Frankas Chepolline'as, kuris, prieš palikdamas agentūrą, užsiėmė specialių prietaisų astronautams, Hubble kosminiam teleskopui taisyti, kūrimu.

Šią idėją vystyti ėmėsi naujos kartos inžinieriai, o dabar erdvėlaivio OSAM-1 kūrimas ir paleidimas gavo reikiamą finansavimą. Tačiau laukia dar daug darbo, teigia NASA, bet, pagal planą startas turėtų įvykti jau 2026 m.

NASA planuoja jau 2026 metais į orbitą pasiųsti naują robotą erdvėlaivį.

„Tai visiškai nauja technologija, nauji instrumentai, specializuoti įrankiai palydovui taisyti, prijungimo adapteriai, ir visa tai reikalauja kruopštaus tyrimo iki pat labai mažų detalių“, – sako NASA atstovas Ross Henry.

Naujajame erdvėlaivyje bandomosios misijos metu bus 122 kg degalų, o 115 kg jų reikės perkelti į „Landsat 7“ palydovą naudojant manipuliatorius ir specialias žarnas. Degalų papildymo procesas vyks skriejant maždaug 26,5 tūkst. km/h greičiu, kuriuo judės aparatas ir palydovas. OSAM-1 bus sumontuotos kelios kameros, kurių reikia, kad būtų įmanoma orientuotis ir priimti teisingus sprendimus, taip pat kad misijos specialistai Žemėje galėtų stebėti, kas vyksta ir duoti „užuominas“ kosminiam robotui.

NASA taip pat nori išbandyti įrenginio gebėjimą kurti naujus objektus erdvėje. Visų pirma, jis turės surinkti orbitoje 3 metrų dydžio ryšio anteną, o po surinkimo ji turės iš karto perduoti signalą į Žemę. Be to, kosminis robotas, naudodamas savo manipuliatorius, turės sukurti 10 metrų ilgio lengvą kompozicinio pluošto strėlę, kad NASA galėtų išbandyti galimybę statyti didelius erdvėlaivius Žemės orbitoje.

NASA planuoja jau 2026 metais į orbitą pasiųsti naują robotą erdvėlaivį.

Kol kas NASA gavo finansavimą tik vienkartiniam naujojo roboto erdvėlaivio bandymui. Todėl įvykdžius visas skirtas užduotis OSAM 1 bus išvestas iš orbitos ir sudegintas Žemės atmosferoje.

„Tikiuosi, kad ateityje galėsime sukurti visą parką tokių transporto priemonių, kurios sugebėtų statyti bazes, erdvėlaivius kosmose ir net kosminius teleskopus. Tai bus būsimos Saulės sistemos kolonizacijos pagrindas“, – sako R. Henry.

Šaltiniai: