Signalus aptikome radijo teleskopu „MeerKAT“ Pietų Afrikoje. Su kolegomis atlikome analizę ir nustatėme, kad šie labai trumpi signalai kartojasi maždaug kas 76 sekundes. Tai mus glumino, nes daugumos neutroninių žvaigždžių signalai kartojasi kas keletą sekundžių arba net po kelias milisekundes“, – sako Manisha Caleb iš Sidnėjaus universiteto.

Mokslininkai naująjį objektą pavadino PSR J0941-4046 ir padarė išvadą, kad ši neutroninė žvaigždė turi tam tikrų pulsaro ar magnetaro savybių.

Pulsaras yra labai tanki neutroninė žvaigždė, kuri yra galutinis išnykusių milžiniškų žvaigždžių evoliucijos produktas.

Magnetaras yra neutroninė žvaigždė, turinti labai galingą magnetinį lauką, ir tik kelios iš jų skleidžia radijo signalus.

Žemę pasiekė iki šiol neregėti radio signalai. Wikipedia/Hajor /Scanpix nuotr.

„Manome, kad tokios kaip PSR J0941-4046 yra visiškai naujo tipo žvaigždės, skleidžiančios radijo signalus, ir ši žvaigždė, palyginti su kitais pulsarais, sukasi labai lėtai. Šviesulys savo signalus skleidžia neįtikėtinai nuosekliai“, – sako M. Caleb.

Naujasis žvaigždžių objektas išskirtinis ir tuo, kad buvo aptiktas regione, kuriame astronomai visai nesitikėjo aptikti radijo spindulių. Buvo daroma prielaida, kad čia esančios neutroninės žvaigždės jau baigia savo gyvavimo ciklą, todėl paprastai yra beveik ar visiškai neaktyvios.

„PSR J0941-4046 keičia mūsų supratimą apie neutroninių žvaigždžių atsiradimą ir vystymąsi. Be to, ši žvaigždė skleidžia mažiausiai septynis skirtingus signalus, o kitos neutroninės žvaigždės negali pasigirti tokia įvairove. Tiek daug skirtingų signalų, taip pat jų atsiradimo dažnis greičiausiai yra susiję su šios žvaigždės spinduliavimo mechanizmu, kuris mokslui vis dar nežinomas“, – sako M. Caleb.

Mokslininkai išsiaiškino, kad vienas iš signalų panašus į paslaptingus greitus radijo pliūpsnius – trumpus neaiškios kilmės radijo signalus. Jei tyrinėtojai ras tam patvirtinimą, greičiausiai ši neutroninė žvaigždė bus naujo tipo magnetaras. Manoma, kad šios žvaigždės gali būti tankių radijo bangų šaltinis.

Žemę pasiekė iki šiol neregėti radio signalai. Wikipedia/Hajor /Scanpix nuotr.

„Kol kas nežinome, kiek laiko PSR J0941-4046 buvo aktyvus radijo diapazone. Taip pat nežinome, kiek tokių objektų gali egzistuoti galaktikoje. Mums tiesiog pasisekė pagauti šiuos signalus, nes galime stebėti radijo spinduliuotę iš PSR J0941-4046 tik labai trumpą šios žvaigždės sukimosi laiką“, – sako M. Caleb.

Mokslininkai vis dar mano, kad, atsižvelgiant į sunkumus aptinkant tokius objektus, galaktikoje gali būti visa eilė tokių žvaigždžių, kurios dar laukia savo atradimo dienos.

Šaltiniai: