Laimei, į Žemę šis kosminis akmuo, pavadintas 7335 (1989 JA), neatsitrenks ir praskries maždaug 4 mln. km atstumu arba kitaip – 10 kartų toliau nei yra nuo Žemės nutolęs Mėnulis.

Tačiau dėl milžiniško jo dydžio – t. y. beveik 1,8 km ilgio ir pakankamai artimo praskriejimo nuotolio (kosminiais masteliais), šis kosminis kūnas yra įtrauktas į potencialiai pavojingų asteroidų sąrašą, kurį sudaro NASA. Tai reiškia, kad šis asteroidas, jei jo orbtita dėl tam tikrų priežasčių pasikeistų, galėtų sukelti realų pavojų mūsų planetai.

Remiantis NASA, asteroidas 7335 (1989 JA) yra didžiausias toks kosminis luitas, kuris praskries arti Žemės šiais metais. Mokslininkai skaičiuoja, kad asteroidas dangų skrodžia apie 76,000 km/h greičiu.

Kitas priartėjimas prie Žemės numatomas 2055 metų birželio 23 dieną, tačiau tą kartą praskries gerokai toliau – apie 70 kartų toliau negu yra Mėnulis yra nutolęs nuo Žemės. Žinoma, jei asteroido trajektorija nepasikeis.

Šis asteroidas yra vienas iš 29000 kosminių luitų, kurie yra įtraukti į artimų Žemei objektų sąrašą, kurį sudaro NASA ir seka jų skriejimo trajektorijas.

Asteroidas. Spacereference/Virtual Telescope/NASA/Shutterstock nuotr.

Dauguma iš jų yra sąlyginai maži, tuo tarpu 7335 (1989 JA) yra vienas iš didesnių – net 99 proc. objektų yra mažesni, nei minėtasis.

7335 (1989 JA) priklauso Apollo klasės asteroidams. Tai yra kosminiai kūnai, kurie skrieja aplink Saulę ir periodiškai kerta Žemės orbitą. Astronomai skaičiuoja, kad šios klasės kosminių kūnų yra apie 15 tūkst.

NASA neseniai pradėjo kosminę misiją DART, kurios metu bus testuojama įranga, skirta pavojingų asteroidų numušimui, pakeičiant jų skriejimo kryptį.

2021 lapkritį NASA išsiuntė kosminį zondą, pavadintą Double Asteroid Redirection Test (DART), kuris susidurs su 160 metrų skersmens asteroidu Dimorphos šių metų rudenį. Susidūrimo metu asteroidas nebus sunaikintas, tačiau turėtų būti pakeista jo skriejimo kryptis.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)