Kompanijai "Arianespace" priklausanti raketa "Ariane 5 ECA", kuri yra patobulintas "Ariane 5" serijos modelis, pakilo 22 val. 33 min. Grinvičo (00 val. 33 min. Lietuvos) laiku iš Europos kosmoso agentūrai (EKA) priklausančio Kūru kosmodromo Prancūzijos Gvianoje ir išgabeno į orbitą du palydovus.

Raketos pakilimas buvo tiesiogiai transliuojamas kosmoso agentūros interneto svetainėje.

Ankstesni trys bandymai paleisti palydovus šių metų vasarį ir praėjusią savaitę buvo nutraukti dėl įvairių techninių nesklandumų.

Ketvirtadienį laiko skaičiavimas buvo sustabdytas likus vos kelioms minutėms iki paleidimo dėl "nepakankamo spaudimo požymių" viršutiniame raketos bloke, pranešė kompanija "Arianespace".

Tai 26-asis sėkmingas "Arianespace" kompanijai priklausančios raketos paleidimas. Į orbitą ji nugabeno krovinį, kurį sudaro 3,7 tonas sveriantis JAV pagamintas pirmasis Ispanijos ryšio palydovas "Spainsat", turėsiantis užtikrinti vyriausybės komunikacinių ryšių saugumą, ir 4,1 toną sveriantis Europos telekomunikacijų bendrovei "Eutelsat" priklausantis televizijos ir radijo ryšio palydovas "Hot Bird 7 A".

Pasak raketos valdymo bendrovės, Ispanijos palydovas padės Madridui triskart sustiprinti vyriausybinių komunikacinių ryšių apsaugą ir aprėps du trečdalius žemės paviršiaus.

Palydovas "Hot Bird", kurį sukūrė bendra Prancūzijos ir Italijos įmonė "Alenia Space" pakeis senesnio modelio palydovą ir kartu su kitais Žemės palydovais perduos šimtus televizijos ir radijo kanalų visoje Europoje, Vidurio Rytuose ir Šiaurės Afrikoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją