Velse esančio Glamorgano slėnio taryba kreipėsi į organizaciją „Heritage Services“ ir paprašė jos ekspertų išanalizuoti kelią, kurį taryba norėjo išlyginti.

Tyrimo metu buvo rasta galybė įvairiausių archeologinių artefaktų ir šimtai keleto tūkstančių metų senumo kapų.

Romėnų griaučiai

Vienoje aštuonių kilometrų ilgio kelio atkarpoje aptikta senovės Romos artefaktų ir keletas palaikų, „Insider“ nurodė projektui vadovaujantis „Rubicon Heritage“ generalinis direktorius Markas Collardas.

Manome, kad vieneri griaučiai priklauso samdiniui, kuris buvo palaidotas su dideliu kalaviju ir kareiviška sege, datuojama laikotarpiu, kai „Romos imperija žlugo Britanijoje“, sakė M. Collardas.

Netoliese rasti kiti griaučiai – vyro, kurio galva buvo nukirsta ir padėta prie kojų.

2019-aisiais Safolke, Anglijoje, senovės Romos laikų kapavietėje archeologai rado 17 žmonių griaučius be galvų. Šis mįslingas radinys kaip reikiant suglumino mokslininkus. Iki šiol neaišku, ką simbolizuoja tokie laidojimo ypatumai. Vienoje teorijoje kalbama apie pagoniškus keltų ritualus – jie manė, kad būtent galvoje tūno siela.

Abu Velse atkasti vyrai buvo palaidoti didelėje kalvoje, nuo kurios atsiveria „fantastiški apylinkių vaizdai. Sunku patikėti, kad tokia vieta buvo pasirinkta atsitiktinai“, – mano M. Collardas.

Senovinė kapavietė

„Rubicon Heritage“ generalinis direktorius pridūrė, kad kitoje kasinėtoje kelio dalyje buvo rasta vėlyvesniu laikotarpiu atsiradusi kapavietė, irgi uždavusi ne vieną klausimą. Joje ilsėjosi 450 mirusiųjų palaikai. Šioje vietoje žmonės savo mylimuosius laidojo beveik 700 metų – nuo VI a. iki XIII a.

„Labai keista, kad žmonės buvo palaidoti faktiškai viduryje lauko. Netoliese niekada nestovėjo jokia bažnyčia. Niekaip nesuprantame, kodėl tiek daug metų žmonės atvykdavo čia, kad palaidotų mirusiuosius“, – sakė jis.

Archeologų komanda atlieka išsamią palaikų analizę, ieško galimų šeiminių ryšių, ligų ar sužeidimų požymių, taip pat užuominų apie mitybą. Kasinėjimus atliekantys specialistai išleido el. knygą „Five Mile Lane“, kurioje išsamiai aprašė savo radinius, įskaitant bronzos amžiaus laikų kremavimo likučius, strėlės antgalį ir 3 tūkst. metų senumo gyvenamojo būsto liekanas.

Išsami radinių ataskaita bus paskelbta 2022 m. pabaigoje.

„Atkasę ką nors įdomaus, archeologai visada sako, kad nesitikėjo tiek daug rasti. Šį kartą tikrai nesitikėjome, nes ankstesni tyrimai didelių vilčių neteikė. Visgi paaiškėjo, kad šioje vietoje žmonių aktyvumo netrūko nuo 4 tūkst. metų prieš mūsų erą iki pat Antrojo pasaulinio karo“, – reziumavo M. Collardas.

Šaltinis:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją