Norvegijos kompanijos „Kongsberg“ priešlaivinė raketa „Naval Strike Missile“ (NSM) laikoma viena pažangiausių pasaulyje.

Norvegija svarsto galimybę sustiprinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas savo priešlaivinėmis raketomis „Naval Strike Missile“. Šis ginklas, nepaisant „Neptūno“ sėkmės, Ukrainos gynėjams labai praverstų.

Šias raketas jau turi tiek JAV karinis jūrų laivynas, tiek Australijos karinėsj jūrų pajėgos.

O priežastis – ne tik tai, kad neužtenka didelio tikslumo ginklų, bet ir unikalios NSM galimybės, kurias Ukrainos ginkluotosios pajėgos galės panaudoti kuo efektyviau.

NSM raketa. Kongsberg Defence & Aerospace nuotr.

Pažymėtina, kad priešlaivinė raketa NSM buvo sukurta Norvegijoje gana sudėtingomis jos sąlygomis ir atsižvelgiant į Rusijos laivų galimybes. Juk kitų šios NATO šalies potencialių priešininkų regione tiesiog nėra.

Be to, ši plėtra buvo specialiai pritaikyta prie Norvegijos laivyno ginklų galimybių ir taktikos, remiantis įgūdžiais, o ne laivų skaičiumi ir dydžiu. Pavyzdžiui, vienas pagrindinių Norvegijos laivyno karo laivų yra Skjold klasės raketiniai kateriai (kartais priskiriami korvetėms).

Skjold klasės raketų kateriai

Tai labai greitaeigiai laivai, galintys įsibėgėti iki 60 mazgų (111 km/h) ir pagaminti naudojant slaptą technologiją. Specifinė pakrantės linija, suraižyta fiordų, leidžia tokiems laivams smogti aštrius ir netikėtus smūgius priešui.

Žinoma, tam jiems reikėjo mažų matmenų priešlaivinės raketos, nepastebimos ir galinčios skristi ne tik virš jūros, bet ir virš sausumos.

Šiuos reikalavimus atitinka NSM. Ji yra nedidelio dydžio, todėl „Skjold“ gali talpinti net 8 įrenginius. NSM pastatyta naudojant slaptą technologiją ir turi vieną pažangiausių valdymo sistemų savo klasėje. Tai buvo vertinama net JAV – jie pasirinko šias raketas apginkluoti slaptus Independence klasės laivus.

NSM raketa. Kongsberg Defence & Aerospace nuotr.

NSM raketa:

Ilgis: 3,95 m

Svoris: 410 kg

Kovos galvutė: 125 kg

Greitis: ikigarsinis

Paleidimo nuotolis: 185 km

NSM, visų pirma, smogia slaptai. Savaime, nematoma radaro, ji skrenda kelis metrus virš bangų, o tai sumažina jos aptikimo diapazoną iki minimalių verčių. Vienintelė galimybė priešui būtų, jei raketa turėtų aktyvią radaro nukreipimo galvutę, tokią kaip, pavyzdžiui, Amerikos „Harpūnas“ ar Ukrainos „Neptūnas“. Tada priešo laivas dar turėtų galimybę aptikti raketos spinduliuotę ir suaktyvinti gynybos sistemas.

Tačiau „Naval Strike Missile“ naudoja visiškai kitokią nukreipimo galvutę – terminio vaizdo gavimo galvutę. Ji tik „mato“ taikinio šiluminį parašą, atpažįsta ir užfiksuoja. Tai yra, pati NSM nieko neskleidžia, likdama tyliu „medžiotoju“.

Tokia šiluminė galvutė kartu su galimybe skristi virš žemės leido realizuoti dar vieną norvegiško ginklo savybę. Jei įprastinės priešlaivinės raketos į tikslinę zoną patenka naudodamos palydovines ir inercines navigacijos sistemas, tai NSM turi dar vieną papildomą – „Tercom“. Raketa seka matomus žemės orientyrus. Žinoma, visos navigacijos sistemos veikia vienu metu, o tai dar labiau padidina taikinio sunaikinimo tikslumą.

NSM raketa. Kongsberg Defence & Aerospace nuotr.

Kitas svarbus bruožas: „Naval Strike Missile“ yra mobilus antžeminis paleidimo įrenginys, kuris gaminamas masiškai. Bent jau pakrantės NSM sistemos jau eksploatuojamos Lenkijoje ir jų laukia Rumunija, o Jungtinės Valstijos pagal projektą NMESIS su šiomis raketomis bando revoliucinę nepilotuojamą sistemą.

Ir vienas maloniausių NSM pranašumų yra tai, kad ji taip pat gali sunaikinti antžeminius taikinius. Taigi, tai iš tikrųjų yra „du viename“ raketa: priešlaivinė ir „žemė-žemė“ raketa. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad yra kuriama šios raketos oro versija.

Teoriškai, jei Ukrainos ginkluotosios pajėgos vis dėlto bus sustiprintos šiuo ginklu, galime drąsiai teigti, kad su jos pagalba bus galima ne tik sustiprinti pakrantės gynybą, bet ir panaudoti jį tiksliam smūgiui iki 185 km atstumu.

Kalbant apie kainą, pagal Pentagono 2021 metų biudžetą viena karinio jūrų laivyno raketa JAV kainuoja 2,194 mln. dolerių.

NSM raketa. Kongsberg Defence & Aerospace nuotr.

Šaltiniai: