Būtent tokia atmosferoje deganti „SpaceX“ raketos pakopa nakties danguje sušvito virš Havajų tarsi paslaptinga spiralė.

„Subaru“ teleskopas nufilmavo „skraidantį sūkurį“ balandžio 17 d., netoli Mauna Kėjos ugnikalnio, praėjus kelioms valandoms po to, kai iš raketos „Falcon 9“ Kalifornijoje buvo sėkmingai paleistas žvalgybinis palydovas.

JAV astronautikos bendrovė „SpaceX“ paleido Nacionalinio žvalgybos biuro (NRO) žvalgybinį palydovą.

Švytintis objektas danguje. Subaru Telescope nuotr.

„Falcon 9“ buvo paleista 9.13 val. (vietos laiku) iš Vandenbergo oro pajėgų bazės Kalifornijoje, ji iškėlė NRO palydovą NROL-85, kurio veikla įslaptinta.

Teleskopu filmuotoje medžiagoje matyti spiralė, susiformavusi iš raketos „Falcon 9“ erdvėje degančios aukščiausiosios pakopos, teigė palydovus stebintis tyrėjas iš Nyderlandų Marcas Langbroekas.

M. Langbroekas atidžiai stebi visas iš „SpaceX“ paleidžiamas raketas, jis yra užfiksavęs ir paleistus „Starlink“ palydovus, skleisiančius plačiajuosčio interneto ryšio nuošaliose vietovėse.

Raketos „Falcon 9“ pirmoji pakopa yra tinkama pakartotiniam naudojimui, ji sėkmingai nusileido ant nuotoliniu būdu valdomo laivo Ramiajame vandenyne. Aukščiausiosios „Falcon 9“ raketos pakopos nebegalima pakartotinai naudoti, iškėlus palydovą, ji nukrenta ir sudega erdvėje.

"Falcon 9" raketa kelia palydovą DSCOVR

„Subaru“ teleskopas yra 8,2 m optinis infraraudonųjų spindulių teleskopas. Jis stovi Havajuose, priklauso Japonijos Nacionalinės astronomijos observatorijai. Teleskopas stovi 4,139 m aukštyje.
Teleskopas stovi viršutiniame, išretėjusiame atmosferos sluoksnyje, todėl dauguma „Subaru“ darbuotojų dirba nuotoliniu būdu, tik keli darbuotojai dirba vietoje, su teleskopu.

Degančią raketos pakopą užfiksavo „Subaru-Asahi“ kamera; tai – bendras „Subaru“ ir japonų laikraščio „Asahi-Shimbun“ projektas, prasidėjęs 2021 m., kurio tikslas – tiesiogiai transliuoti nakties dangų.

Švytintis objektas danguje. Subaru Telescope nuotr.

Šaltinis:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)