Pirmąja vieta apdovanota Meda Surdokaitė iš Kauno tvirtovės VII forto (12 klasė) už darbą „Fluorescencinio dažiklio „Nile Red“ sintezės optimizavimas“, darbo vadovė – Marta Marčiulionytė. Medą įvertino ir konkurso partneris – Valstybinis patentų biuras, jai skirtas specialusis VPB įsteigtas prizas.

„Pasitelkę organinę chemiją galime saugoti vandenynus nuo mikroplastikų, gydyti sunkias ligas ir kurti ekologiškesnę kasdienybę. Mano optimizuojamos sintezės produktas yra dažiklis pavadinimu „Nile Red“, liet. Nilo raudonasis, kuris naudojamas mikroplastikų selektyviam dažymui ir detekcijai, ląstelių bei baltymų dažymui medicininiuose tyrimuose. Šio dažiklio gamyboje naudojamo N,N-dimetilformamido (DMF) apribojimas buvo patvirtintas 2021 m. lapkričio 19 d. ir turi būti taikomas visoje ES nuo 2023 m., todėl yra aktualu sukurti naują metodą, paremtą kitu tirpikliu, kuris galėtų pakeisti DMF „Nile Red“ sintezėje, išlaikant optimalią junginio savikainą. Atlikto tiriamojo darbo metu analizuojami organinių tirpiklių variantai, pasižymintys mažesniu toksiškumu ir kaina, kurie galėtų pakeisti DMF „Nile Red“ sintezėje. Optimizuojami gamybos metodai leidžia atsisakyti nuodingų medžiagų taip užtikrindami prieinamumą, pritaikomumą ir saugesnį darbą“, – pristatydama savo darbą sakė M. Surdokaitė.

Pirmoji vieta taip pat skirta Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos dvyliktokui Lukui Bliūdžiui už darbą „Filtruojančių dvigeldžių moliuskų poveikis maistinių medžiagų šalinimui“, darbo vadovė – Danguolė Šaulienė.

„Šiuo darbu siekiau nustatyti, ar moliuskai yra tinkami naudoti kaip natūrali priemonė, sprendžiant vandens telkinių užterštumo ir fitoplanktono žydėjimo problemas. Pati tema, tiksliau sprendžiama problema, man įdomi savo aktualumu ekologijai ir tuo, kad ji tiria moliuskus, su kuriais susidurdavau tiek vasarą dirbdamas Kuršių mariose, tiek kasdien prie namų tekančioje upėje, tad įdomu sužinoti, kaip veikia ir kokią, dažnai plika akimi nematomą, įtaką turi šie organizmai mūsų aplinkai“, – kalbėjo L. Bliūdžius.

Lukui skirtas ir specialusis prizas – kelionė į Šveicarijos talentų forumą, kuris vyks liepos 5–9 dienomis.

Dar vienas specialusis prizas – išskirtinė galimybė sudalyvauti Tarptautinėje gamtos tyrimų savaitėje Šveicarijos Alpėse – atiteko Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos mokiniui Artūrui Makseliui už darbą „Staphylococcus species paplitimas ir Staphylococcus aureus padermių, išskirtų Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijoje, jautrumas antibiotinėms medžiagoms“, darbo vadovė Vida Stonienė.

Antroji vieta skirta Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos dvyliktokei Gabrielei Strodomskytei už darbą „Biokuro pelenų įtaka sunkiųjų metalų kaupimuisi pupose (Vicia faba L.)“, darbo vadovė Vaidilutė Šepkauskienė, ir Ūlai Trušytei iš Kauno tvirtovės VII forto (11 klasė) už darbą „Violaceino biosintezė, išskyrimas, gryninimas iš Janthinobacterium lividum“, darbo vadovė Aida Rudokaitė. Ūlai skirtas ir specialusis mokslininko, buvusio konkurso dalyvio, Juliaus Bogomolovo įsteigtas prizas.

Trečiąja vieta taip pat dalinasi dviejų darbų autoriai – Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijos mokiniai. Erikui Gudulevičiui trečioji vieta skirta už darbą „Nuotekų dumblo įtaka ridikėlių ir bazilikų produktyvumui bei dirvos kokybei“, o Evenika Mekšraitytė įvertinta už darbą „Mikroorganizmai ant paliktos kramtomosios gumos. Natūralios antibakterinės gumos gamyba“. Evenika taip pat apdovanota Valstybinio patentų biuro pagrindiniu specialiuoju prizu. Abiejų jaunųjų mokslininkų darbo vadovė – Daiva Paškauskienė.

Specialiaisiais VPB prizais taip pat apdovanoti: LSMU gimnazijos dvyliktokė Austėja Dienininytė už darbą „Skirtingų arbatos rūšių įtaka fermentuoto arbatos grybo (lot.Medusomyces gisevii) gėrime (kombučioje) susidariusių fenolinių junginių ir laisvųjų amino rūgščių kiekiui“; Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazijos dvyliktokas Martynas Kerševičius už darbą „Kviečių sėklų „Kapitol“ daigumo tyrimas, sėklas apdorojus fizikiniais stresoriais“; Titas Jasaitis, Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijos vienuoliktokas, už darbą „Dvitakčio vidaus degimo variklio efektyvumo didinimas“.

Pagyrimo raštai įteikti Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos mokiniams Aisčiui Šukiui ir Martynui Bukiui už darbą „Mikrodalelių, atsirandančių dėl padangų ir kelio susidėvėjimo, pasiskirstymo grunte dinamika“ bei Evelinai Riukaitei ir Rugilei Ramoškaitei už darbą „Augimo sąlygas nulemiančių veiksnių įtaka medžio rievių augimo dinamikai“. Visų mokinių vadovė – Valentina Rakužienė. Pagyrimo raštu taip pat įvertintas ir Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos mokinys Artūras Makselis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją