ČAE teritoriją ketvirtadienį užėmė Rusijos kariuomenė, tos pačios dienos rytą pradėjusi didelio masto puolimą prieš Ukrainą.

Ukrainos valstybinė branduolinio reguliavimo inspekcija (SNRIU) penktadienį paskelbė, kad Černobylio zonoje užfiksuotas aukštesnis gama spinduliuotės lygis, bet detalių apie šį padidėjimą nepateikė.

Padidėjimą SNRIU susiejo su „viršutinio dirvožemio sluoksnio suardymu draudžiamoje zonoje judant daugybei sunkiosios karinės įrangos ir užterštų radioaktyvių dulkių pakilimu į orą“.

Apie tai pranešė vidaus reikalų ministro patarėjas Vadimas Denisenka, feisbuke praneša departamento spaudos tarnyba, rašo ukrinform.ru.

„Rusijos kariams įsiveržus į Černobylio zoną, buvo pažeistas viršutinis dirvožemio sluoksnis, o po to Černobylio zonoje dabar pradedama fiksuoti padidėjusi radiacija“, – sakė jis.

V. Denisenka pridūrė, kad radiacijos lygio padidėjimas užfiksuotas pirmą kartą nuo Černobylio avarijos 1986 metais.

Ukrainos pareigūnai pranešė, kad Rusija ketvirtadienį po įnirtingo mūšio užėmė ČAE ir aplink ją nustatytą draudžiamą zoną.

Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas sakė, kad ČAE saugo rusų desantininkai, turintys užkirsti kelią bet kokioms galimoms „provokacijoms“. Jis tvirtino, kad radiacijos lygis tame rajone tebėra normalus.

Vienoje įsikūrusi Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kad Ukraina informavo ją apie nebeveikiančios Černobylio elektrinės užėmimą, ir pridūrė, kad ten nebuvo „jokių aukų ar sugriovimo“.

Lietuvoje pavojaus nėra

Radiacinės fonas Lietuvoje nepakitęs ir gyventojams nėra pagrindo nerimauti, penktadienį pranešė Radiacinės saugos centras.

„Radiacinės saugos centras, reaguodamas į nuolat atsinaujinančią informaciją apie įvykius Ukrainoje, taip pat ir Černobylio atominės elektrinės apylinkėse, informuoja, kad radiacinės saugos specialistai nuolat (24/7) stebi radiacinį foną Lietuvoje, jis yra nepakitęs ir gyventojams nėra jokio pagrindo nerimauti“, – rašoma pranešime.

„Apie bet kokį gresiantį pavojų, susijusį su radioaktyviųjų medžiagų pasklidimu Lietuvoje, nedelsiant informuosime atsakingas institucijas ir gyventojus bei pateiksime rekomendacijas dėl apsaugomųjų veiksmų taikymo“, – informuoja centras.

Kaip Delfi teigė Lietuvos Radiacinės saugos centro laikinai pareigas einanti direktorė Ramunė Marija Stasiūnaitienė, dėl didelio lankytojų skaičiaus Radiacinės saugos informavimo svetainė www.rsc.lt/radis/ susiduria su techniniais neklandumais. "Nepaisant to, kad svetainė neveikia sklandžiai, informaciją specialistai iš radiacinio fono matavimo stotelių gauna", - aiškino R. M. Stasiūnaitienė.

Rusų kariams užėmus Černobylio atominės elektrinės teritoriją Radiacinės saugos centras nuolat stebi šalies radiacinį foną.

Kalio jodido tablečių vartoti nereikia

Radiacinės saugos centras, reaguodamas į nuolat atsinaujinančią informaciją apie įvykius Ukrainoje, taip pat ir Černobylio atominės elektrinės apylinkėse, informuoja, kad radiacinės saugos specialistai nuolat (24/7) stebi radiacinį foną Lietuvoje, kuris yra nepakitęs ir gyventojams nėra jokio pagrindo nerimauti.

Apie bet kokį gresiantį pavojų, susijusį su radioaktyviųjų medžiagų pasklidimu Lietuvoje, būtų nedelsiant informuojamos atsakingos institucijos ir gyventojams bei pateiktos rekomendacijos dėl apsaugomųjų veiksmų taikymo.

Radiacinės saugos centras atkreipia dėmesį, kad gyventojams KI tablečių vartoti nereikia, nes Černobylio AE branduolinės avarijos metu pasklidęs radioaktyvusis jodas visiškai suskilo ir natūraliai pasišalino iš aplinkos praėjus keliems mėnesiams po avarijos.

Atkreipiamas dėmesys, kad gyventojams kalio jodino tablečių vartoti nereikia. Jas reikės vartoti tik rekomendavus Sveikatos apsaugos ministerijai.

1986-ųjų branduolinė avarija

ČAE, esančioje Ukrainos šiaurėje netoli sienos su Baltarusija, 130 km į šiaurę nuo Kijevo, 1986 metų balandžio 26-ąją įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa – atliekant saugos bandymą sprogo elektrinės 4-asis reaktorius. Tuomet pakilęs radioaktyvių dulkių debesis nuslinko virš Europos.

Uždaroje zonoje aplink elektrinę saugomi didžiuliai kiekiai radioaktyvių atliekų, be to, radioaktyvių teršalų yra susikaupę tos teritorijos grunte.

2016 metų lapkritį virš sprogusio reaktoriaus pastatytas milžiniškas naujas apsauginis gaubtas, kuriam buvo skirta 2,1 mlrd. eurų tarptautinių lėšų. Šis statinys turi apsaugoti nuo tolesnio radioaktyvių medžiagų nuotėkio ir dešimtmečiams užtikrinti Europos žmonių saugumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės