Astronomijos ekspertai pripažįsta praėjusį mėnesį neteisingai perskaitę naktinio dangaus paslaptis: pasirodo, pavasario pradžioje Mėnulyje turinčią nukristi raketą pagamino Kinija, ne „SpaceX“.

Raketa iš tiesų rėšis į palydovo paviršių kovo 4-ąją, bet, kitaip nei buvo paskelbta, šią raketą sukūrė ne Elono Musko kompanija, bet Pekinas, dabar dėsto ekspertai.

Aptariama raketa yra 2014-065B, Chang'e 5-T1 pirmoji pakopa, 2014 metų Kinijos kosmoso agentūros Mėnulio tyrimo programos dalis.

SpaceX raketos dalis trenksis į Mėnulį.

Šį netikėtą pranešimą paskelbė astronomas Bill Gray, kuris pirmasis identifikavo būsimą susidūrimą ir pripažino praėjusį savaitgalį suklydęs.

„Šis apsirikimas tik paryškina tinkamos kosminių objektų sekimo sistemos nebuvimo problemą“, – savo žinutėje tviteryje parašė astronomas Jonathan McDowell, pasisakantis už stipresnį kosminių atliekų reguliavimą.

Mėnulis.

„Objekto šviesumas buvo maždaug toks, kokio galima tikėtis ir pasirodė numatytoje vietoje, judėjo pagrįsta orbita“, – rašė jis.

Bet „žvelgiant retrospektyviai, kai kurie keistumai mano dėmesį turėjo patraukti“, – pridūrė jis.

SpaceX raketos dalis trenksis į Mėnulį.

NASA sausio gale pranešė bandysianti stebėti šio objekto sprogimo išmuštą kraterį apie Mėnulį skriejančiu Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) zondu.

Šaltiniai: