„Vadinamieji karbonadai yra gana reti. Jų susidarymo procesą gaubia paslapties šydas, nes Žemėje jų randama ne tiek ir daug. Šis egzempliorius yra išties įspūdingas“, - teigė Los Andželo Gamtos istorijos muziejaus mineralų ekspozicijos kuratorius dr. Aaronas Celestianas.

Tokia struktūra pasižyminčių karbonadų iškasama tik dviejose pasaulio šalyse: Brazilijoje ir Centrinės Afrikos Respublikoje. Manoma, kad „The Enigma“ buvo aptiktas kurios nors iš minėtųjų valstybių kasykloje.

Juodasis deimantas Enigma

Deimantą nusprendusiam parduoti savininkui jis priklauso daugiau nei du dešimtmečius, tačiau apie ankstesnę karbonado istoriją žinoma nedaug. Brangakmenis niekada nebuvo eksponuojamas, o aukcione už jį tikimasi gauti nuo 3,5 iki 6 mln. eurų. Tiesa, tokiems žmonėms kaip dr. Aaronas Celestianas deimantas yra neįkainojamas.

„Norėčiau nuodugniau jį patyrinėti. Jeigu šis deimantas susiformavo Žemėje, jo viduje esantys mažyčiai mineralai, kurie ir nulėmė tokią neįprastą spalvą, padėtų sužinoti daugiau informacijos apie mūsų planetos gelmėse vykstančius procesus.

Juodasis deimantas Enigma

Turiu omenyje Žemės mineralogiją ir uolienų struktūrą. Kai kalbame apie didelį gylį, mūsų žinios yra skurdokos, nes negalime paimti mėginių. O toks deimantas yra reta galimybė išsiaiškinti, kokių mineralų susidaro giliai po žeme.

Arba, jeigu jis atkeliavo iš kosmoso, kiek daug galėtų papasakoti apie Saulės sistemos raidą ir planetų evoliuciją. Irgi nepaprastai įdomu. Kad ir kaip ten būtų, deimanto mokslinė analizė greičiausiai duotų jaudinančių rezultatų“, – teigė Los Andželo Gamtos istorijos muziejaus mineralų ekspozicijos kuratorius dr. Aaronas Celestianas.

Juodasis deimantas Enigma

Mokslininkai seniai diskutuoja apie karbonadų kilmę, tačiau niekaip nesusitaria dėl galutinės versijos, nes trūksta duomenų tiek apie Žemės gelmėse, tiek apie kosmoso platybėse vykstančius procesus.
„Sotheby’s“ aukciono pabaiga – vasario 9 d., 18.01 val. (Ramiojo vandenyno laiko juosta).

Juodasis deimantas Enigma
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)