Kaip teigia NASA, kadangi Europos dalis užfiksuota kuomet, kai joje buvo tamsus paros metas, puikiai išryškėjo miestų ribos dėl ryškių šviesų, o tuo pačiu ir – Baltijos jūra. Be to, nuotraukoje matytine tik apšviesti miestai, bet ir Šiaurės pašvaistė bei aiški Žemės atmosferos riba – lyg kontūras

Nuotraukos apačioje – ryškiausias Berlynas (Vokietija), Kopenhagą (Danija), Geteborgas (Švedija) Oslas (Norvegija). Pačiame centre – Baltijos jūra, skirianti Skandinavijos šalis Švediją ir Suomiją nuo Baltijos šalių – Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Gana aiškiai matyti Lietuvos didmiesčiai – Vilnius, Kaunas, Klaipėda.

Taip pat matyti Karaliaučius (Rusija), Varšuva, Gdanskas (Lenkija). Tolumoje – ir Talinas (Estija), Ryga (Latvija), Helsinkis (Suomija), Stoholmas (Švedija) ir Sankt Peterburgas (Rusija).

Šiaurės Europa iš Tarptautinės kosminės stoties. NASA/Orai ir klimatas Lietuvoje nuotr.

Kaip teigia NASA, kadras įamžintas iš 410 km aukščio virš Žemės.

Atmosferos reiškinius stebintis feisbuko puslapis „Orai ir klimatas Lietuvoje“ pakomentavo šią NASA'os užfiksuotą nuotrauką.

„Planetiniais masteliais vertinant, Europa yra labai nedidelė, o mes visi (europiečiai) esame daug arčiau vieni kitų negu mums gali atrodyti.

Toks Šiaurės Europos vaizdas daugeliui gali atrodyti labai keistai, bet taip yra tik todėl, nes mes per daug esame pripratę prie tradicinių (ištiesintų) žemėlapių, kuriuose viskas gražiai matosi. Realybėje vaizdas iš ~410 km aukščio viskas atrodo truputį kitaip. Dar keisčiau atrodo, kai bandai žiūrėti į tolumoje esančias miestų švieseles.

Nuotrauka atlikta sausio 17 dieną. Tada švietė Mėnulio pilnatis, todėl Žemė atrodo tokia šviesi. Tolumoje dar galite matyti Šiaurės pašvaistę. Kad mažiau būtų ginčų kur kieno švieselės, surašėm ir kai kuriuos miestus“, – rašo grupė „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)