Bakterinis plaučių uždegimas, sukeliamas Streptococcus pneumoniae bakterijos, įprastai gydomas antibiotikais. Tačiau su laiku antibiotikai praranda savo veiksmingumą, nes bakterijos išsivysto atsparumą.

Bakterijų sukeltos ligos nusineša milijonus gyvybių kasmet.

Tai – šiurpus evoliucijos įrodymas, nes bakterijos tiesiog prisitaiko prie joms pavojingų žudikų – antibiotikų. Gydytojai yra priversti didinti dozes ar naudoti stipresnius antibiotikus, tačiau tai – kova, kurios neįmanoma laimėti. Egzistuoja riba, iki kurios galima didinti antibiotikų stiprumą per daug nepakenkiant žmogui. O štai bakterijų atsparumui ribų nėra. Todėl Pasaulio Sveikatos Organizacija ir gydytojai visame pasaulyje sutinka, kad antibiotikams atsparios bakterijos yra viena iš didžiausių grėsmių.

Mokslininkai žvalgosi būdų neutralizuoti šią grėsmę. Bandoma sukurti vaistus, kurie veiktų kitaip nei tradiciniai antibiotikai. Arba genetiškai modifikuoti bakterijas ir taip panaikinti jų galimybes daugintis. Dabar tarptautinė mokslininkų komanda pažvelgė į PBT2 – molekulę, kuri buvo sukurta gydyti Alzheimerio, Parkinsono ir Hantingtono ligoms gydyti.

Bakterijų sukeltos ligos nusineša milijonus gyvybių kasmet.

Tyrimas su pelėmis atskleidė, kad gydant bakterinį plaučių uždegimą, sukeltą Streptococcus pneumoniae bakterijos, PBT2 grąžina ampicilino efektyvumą. PBT2 aktyvuoja kūno cinko mechanizmus. Cinkas bakterijoms sukelia stiprų fizinį stresą, kuris, vaizdžiai tariant, sulaužo jų antibiotikų atsparumo mechanizmus. Po to šios bakterijos tampa pažeidžiamomis įprastiems antibiotikams.

PBT2 turi daugybę gerų savybių. Visų pirma, tai – ne antibiotikas. Ši molekulė neatakuoja bakterijų, o aktyvuoja tam tikrus mechanizmus imuninėje sistemoje. Tai reiškia, kad PBT2 nesukuria galimybių Streptococcus pneumoniae išsivystyti dar didesnį atsparumą vaistams. Be to, kaip minėta, PBT2 buvo sukurtas kitoms ligoms gydyti. Šios molekulės saugumas jau yra įrodytas, o tai pagreitins tolesnius tyrimus.

Bakterijų sukeltos ligos nusineša milijonus gyvybių kasmet.

Tai – labai svarbus proveržis. Ir taip, kol kas atlikti tik eksperimentai su pelėmis. Tačiau tai vis tiek suteikia vilčių, kad bakterines infekcijas ateityje galėsime gydyti įprastais antibiotikais.

Šaltiniai: