Embrionas, pavadintas Mažyliu Yingliang, buvo atkastas pietrytinėje Kinijos dalyje esančiame Gandžou mieste. Kadaise kiaušinį padėjo bedantis oviratorozauras.

Dinozauro kiaušinio fosilijoje buvo aptiktas 72 mln. metų senumo embrionas.

Embriono amžius datuojamas 66–72 mln. metų. Birmingamo universiteto ir Kinijos geologijos mokslų universiteto mokslininkai priėjo prie išvados, kad embrionas netrukus turėjo išsiristi.

„Šiuolaikinių paukščių jaunikliai prieš išsirisdami pasižymi unikaliu elgesiu. 17-ąją dieną kiaušinyje esantis mažylis atsigula ant nugaros, galvą įspraudžia sau tarp kojų ir ateinančias tris paras pamažu stabilizuoja savo kūno padėtį, kad galėtų pramušti kiaušinio lukštą snapu.

Dinozauro kiaušinio fosilijoje buvo aptiktas 72 mln. metų senumo embrionas.

Ilgą laiką buvo manoma, kad toks elgesys būdingas tik paukščiams, bet naujasis radinys leidžia daryti prielaidą, jog panašiai elgdavosi net ir nepaukštiškų dinozaurų jaunikliai“, – teigė Birmingamo universitete dirbanti pagrindinė tyrimo autorė Fion Waisum Ma.

Nors suakmenėjęs dinozauro kiaušinis buvo rastas dar 2000-aisiais, embrionas pastebėtas tik dabar, po pastaruosius ketverius metus trukusių išsamesnių tyrimų.

Dinozauro kiaušinio fosilijoje buvo aptiktas 72 mln. metų senumo embrionas.

Mokslinis darbas buvo paskelbtas antradienį, gruodžio 21 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją