Turite medicinos gydytojo licenciją? Domitės kosmoso tyrimais? Pavargote nuo civilizacijos triukšmo ir norite praleisti beveik metus atskirtyje? Skubėkite pateikti paraišką ir pretenduokite užimti unikalią profesinę poziciją!

Tyrimų centras įkurtas Antarkditos plokščiakalnyje, pavadintame Dome C. Bendroje Prancūzijos ir Italijos tyrimų stotyje nuolatos gyvena mažiausiai trys mokslininkai.

Tačiau sąlygos čia – itin ekstremalios: 3233 metrų virš jūros lygio dirbanti ir gyvenanti mokslininkų komanda nuolatos patiria hipobarinę egzogeninė hipoksiją, t. y. sumažėjus atmosferos slėgiui ir deguonies kiekiui, šio gyvybiškai svarbaus elemento ima trūkti žmogaus oranizmui, ypač – smegenims. Be to, maždaug keturis mėnesius čia tenka gyventi visiškoje tamsoje, o oro temperatūra nukrinta net iki -97,7 laipsnių Celsijaus. Taigi, ši tyrimų stotis yra puiki terpė izoliuotos, uždaros, ekstremalios aplinkos poveikio žmogaus kūnui ir mintis poveikiui tirti.

Mokslininkų gyvenimas Concordia tyrimų centre Antarktidoje. ESA/IPEV/PNRA–S. Thoolen/A. Kumar  nuotr.

Dėl šios priežasties Europos kosmoso agentūra finansuoja biomedicininių eksperimentų tyrimus, kurios atlieka tam tinkantys ir tokiomis sąlygomis dirbti pasiryžę medikai ir kitų sričių mokslininkai.

Dar šių metų gruodį baigiasi mediko Nicko Smitho iš Jungtinės Karalystės pamaina – jis grįžta namo po sėkmingų tyrimų metų, praleistų Antarktidoje. Jį keičia Hannes Hagson iš Švedijos. Jis, kartu su 12 kolegų komanda dar lapkričio pradžioje atvyko į tyrimų stotį ir perims tyrimo eigą – stebės, kaip izoliacija keičia žmonių smegenis, miegą ir jų imuninę sistemą.

Nuotraukas iš Concordia tyrimų stoties gyventojų kasdienybės žiūrėkite galerijoje:

Antarktidoje šiuo metu yra vasara. Tyrimų stotyje Concordia šiuo metu yra apie 60 mokslininkų, kurie tikrina stoties įrangą ir jos parametrus, atlieka tam tikrus trumpalaikius eksperimentus. Vasaros sezonui atvykusi komanda iš tyrimų stoties išvyks vasarį. Tuo metu prasidės izoliacijos eksperimentas. Likusi 13 mokslininkų komanda absoliučioje izoliacijoje praleis 9 mėnesius ir tik vienas kitas, pasibaigus tamsai ir Saulei išlindus iš už horizonto, galės grįžti namo.

Mokslininkų gyvenimas Concordia tyrimų centre Antarktidoje. ESA/IPEV/PNRA–S. Thoolen/A. Kumar  nuotr.

Jei manote, kad jūs šiai užduočiai esate tinkamas, užpildykite Europos kosmos agentūros paraišką mediko-tyrėjo pozicijai užimti iki 2022-ųjų sausio 21 dienos.

Kandidatuoti gali Austrijos, Belgijos, Čekijos, Danijos, Estijos, Suomijos, Prancūzijos, Vokietijos, Graikijos, Vengrijos, Airijos, Italijos, Liuksemburgo, Nyderlandų, Norvegijos, Lenkijos, Portugalijos, Rumunijos, Slovėnijos, Ispanijos, Švedijos, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės, taip pat ir Europos kosmoso agentūros asocijuotų narių Lietuvos ir Latvijos piliečiai bei kooperuojančios valstybės – Kanados – piliečiai.

Na, o dabar lieka palinkėti sėkmės Hannes Hagsonui ir jo komandai sėkmės. O kaip komandai sekasi, galite stebėti Hanneso kuriameme tinklaraštyje iš Concordia tyrimų stoties Antarktidoje čia :https://blogs.esa.int/concordia/

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)