Kalifornijoje startavo NASA misija, skirta tyčia sudaužyti erdvėlaivį į asteroidą, siekiant išsiaiškinti, ar galima pakeisti jo kursą.

Tai gali atrodyti kaip mokslinė fantastika, bet misija „Dvigubo asteroido nukreipimo bandymas“ (Double Asteroid Redirection Test, DART) yra realus eksperimentas, prasidėjęs „SpaceX“ raketos startu 22 val. 21 min. JAV Ramiojo vandenyno pakrantės (trečiadienį 8 val. 21 min. Lietuvos) laiku iš Vandenbergo kosminių pajėgų bazės.

SpaceX ir NASA išskraidino aparatą, kuriuo pakeis asteroido kryptį.

„Asteroide Dimorfe, ateiname tavęs!“ – po starto socialiniame tinkle „Twitter“ parašė NASA.

Tikslas yra šiek tiek pakeisti Dimorfo (Dimorphos), kurio graikiškas pavadinimas reiškia „du pavidalai“, trajektoriją. Šis apie 160 metrų skersmens kūnas sukasi aplink 762 m skersmens asteroidą Didimą (Didymos, gr. „Dvynys“). Abu šie asteroidai skrieja aplink Saulę.

Susidūrimas su asteroidu turėtų įvykti ateinančių metų rudenį, maždaug už 11 mln. km nuo Žemės. Tai beveik pats artimiausias mūsų planetai galimas šios asteroidų poros taškas.

„Bandome išsiaiškinti, kaip atremti grėsmę“, – apie 330 mln. dolerių (293 mln. eurų) vertės projektą – pirmą tokio pobūdžio tyrimą – sakė NASA mokslininkas Thomas Zurbuchenas.

SpaceX ir NASA išskraidino aparatą, kuriuo pakeis asteroido kryptį.

Nurodoma, kad nė vienas iš minimų asteroidų mūsų planetai grėsmės nekelia, bet jie yra idealūs kandidatai DART bandymui, nes šiuos dangaus kūnus galima stebėti Žemėje esančiais teleskopais. Šie asteroidai priskiriami netoli Žemės skriejančių objektų (Near Earth Objects, NEO) klasei.

NASA Planetų gynybos koordinavimo biuras labiausiai domisi didesniais nei 140 m skersmens kūnais, potencialiai galinčiais sulyginti su žeme ištisus miestus ar regionus daug kartų didesne nei atominės bombos energija.

SpaceX ir NASA išskraidino aparatą, kuriuo pakeis asteroido kryptį.

Žinoma 10 tūkst. didesnių nei 140 m skersmens netoli Žemės skriejančių asteroidų, bet nėra reikšmingos tikimybės, kad bent vienas jų per ateinančius 100 metų susidurs su mūsų planeta.

Vis dėlto yra vienas svarbus įspėjimas: mokslininkai mano, kad dar 15 tūkst. tokių objektų kol kas neatrasti.

SpaceX ir NASA išskraidino aparatą, kuriuo pakeis asteroido kryptį.
Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)