Monetas ir aukso dirbinius rado keli juodieji archeologai laikotarpiu nuo 2014 iki 2020-ųjų. Vienas iš lobį suradusių – buvęs policijos pareigūnas Davidas Cockle, kuris dešimt monetų per tą laiką spėjo parduoti juodojoje rinkoje ir už jas gavo apie 15 tūkst. svarų sterlingų (kiek daugiau nei 17 tūkst. eurų), rašo livescience.com.

Tiesa, veikėjas įkliuvo policijai ir už nelegalią prekybą lobiais gavo 16 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Vėliau 8 iš 10 parduotų monetų pavyko atgauti, praneša Britų muziejus. Tuo tarpu didžiąją dalį lobio aptiko kitas juodasis archeologas, kurio vardas ir pavardė liko nepaviešinta.

Anglosaksų laikų lobis, atrastas Vakarų Norfolke. British museum/Norfolk castle museum nuotr.

Dauguma monetų yra frankų tremisai – nedidelėms monetoms yra maždaug 1400 metų (6 amžiaus laikų), jų lydinį sudaro apie 85-95 proc. grynojo aukso. Devynios didesnės monetos yra vadinamieji solidai – Bizantijos monetos, turėjusios tris kartus didesnę vertę negu tremisai. Kiti auksiniai objektai – pakabukas, aukso gabalas ir juvelyrinių dirbinių dalys.

Manoma, kad lobis buvo užkastas 600-aisias mūsų eros metais prieš Anglijos suvienijimą. Užkasimo priežastys liko nežinomos.

Ankstesnis anglosaksų laikų lobis, aptiktas Anglijoje, sudarė 101 monetą – jis rastas 1828 metais Krondalyje, Hampšyre. Kitas lobis buvo aptiktas Rytų Anglijoje – piniginė su 37 aukso monetomis.

Norfolko pareigūnai šiuo metu aiškinasi, ar Vakarų Norfolko lobis pagal 1996-ųjų lobių įstatymą priklauso Didžiajai Britanijai. Pagal įstatymą, apie rastą lobį, kurį sudaro metaliniai objektai, senenis nei 300 metų ir mažiausiai 10 proc. jo svorio sudaro auksas ar sidabras, privaloma per 14 dienų pranešti vietos pareigūnui – koroneriui.

Anglosaksų laikų lobis, atrastas Vakarų Norfolke. British museum/Norfolk castle museum nuotr.

Lobis bus eksponuojamas Norvičo pilies muziejuje, jei į jį pretenduos Didžiosios Britanijos monarchija.

„Tai labai svarbus radinys, kuris turi būti vertinamas kartu su kitais naujausiai radiniais ir Rytų Anglijos ir kitų vietų, nes tai padės pakeisti mūsų suvokimą apie ankstyvąją anglosaksiškosios Anglijos ekonomiką“, – teigė Britų muziejaus ankstyvųjų viduramžių monetų kolekcijos kuratorius Garethas Williamsas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)