Naujame tyrime JAV buvo ieškoma naujų būdų padėti nuo epilepsijos kenčiantiems žmonėms. 12 pacientų, kuriems buvo atlikta smegenų operacija, tapo naujos procedūros bandymų subjektais.

Į jų smegenis chirurgai implantavo šimtus mažyčių elektrodų, kurie pirmiausia tyrinėjo elektrinius signalus smegenyse, ieškodami, kurioje smegenų dalyje kyla traukuliai, rašo medicalxpress.com

Mokslininkai atsekė, kad dalis signalų trūkumų ar trukdžių kyla vadinamoje vidinėje kapsulėje, kuri, kaip manoma, yra atsakinga už protinių galimybių valdymą. Pavyzdžiui, ši dalis mums padeda pereiti nuo vienos užduoties prie kitos.

Smegenys

Dirbtinis intelektas padėjo išanalizuoti tuos duomenis ir parengti elektrinės stimuliacijos planą. Mažytė, nejaučiama elektrinė stimuliacija smegenyse, kaip teigia mokslininkai, turėtų padėti žmonėms vėl pasijusti savo protinių galimybių valdytojais.

Labai svarbu pabrėžti, kad šiuo atveju dirbtinis intelektas nepapildė smegenų funkcijų. Jis tiesiog padėjo surasti būdų, kaip geriausia stimuliuoti smegenis mažais elektriniais impulsais. Taip pat reikėtų dar kartą paminėti ir tai, kad tikslas nebuvo paversti žmones protingesniais - smegenų elektrostimuliacija yra gydymo, o ne antgamtinių galių suteikimų būdas.

Tačiau ši sistema nėra skirta tik epilepsijai. Mokslininkai kaip pavyzdį mini depresija sergančius žmones, kuriems net iš lovos išlipti sunku. DI galėtų nustatyti vietas, kurių stimuliavimas padėtų žmonėms atgauti kontrolę. Paprastai tariant, tai yra įrankis, kuris leidžia diagnozuoti signalų trūkumus smegenyse ir parinkti geriausius stimuliacijos taškus tam ištaisyti.

Mokslininkai teigia, kad tai galėtų būti visiškai naujas būdas gydyti protinės sveikatos sutrikimus, įskaitant depresiją ir nerimą. Anksčiau elektrostimuliacija sėkmingai bandyta gydant Parkinsono ligą.