Pakilus jūros lygiui pakrantėse susidarantys potvyniai susiformuoja vandens lygiui pakilus maždaug 0,6 metro virš įprasto potvynio lygio, o tada užlieja gatves, sukelia pavojų vietos gyventojams ir verslams. Nors tokių potvynių prigimtis ir trumpalaikė, kuo ilgiau jie trunka, tuo didesnės žalos padaro.

2019 metais Jungtinės Valstijos patyrė per 600 tokių potvynių, suskaičiavo Valstybinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA). Dabar naujas NASA atliktas tyrimas atskleidė, jog tokie potvyniai jau XXI amžiaus ketvirtą dešimtmetį Jungtinių Valstijų pakrantėms kels žymiai didesnių ir dažnesnių problemų. Skaičiuojama, kad mažiausiai dešimt metų kasmet tokių potvynių dienų skaičius išaugs nuo trijų iki keturių kartų.

Kylantis jūros lygis ir stiprėjantis Mėnulio poveikis Žemėje sukels vis didesnius potvynius.

Tyrimas, kurio išvados paskelbtos liepos 21ą-ąją žurnale „Nature Climate Change“, perspėja, jog papildomos potvynių dienos per metus pasiskirstys netolygiai, greičiausiai jos susitelks kelių mėnesių laikotarpyje: pakrančių teritorijose, kur dabar tokie potvyniai įvyksta du ar tris kartus per mėnesį, jų skaičius išaugs iki dešimčių ar net daugiau.

Tokie prailgėję pakrančių potvynių sezonai smarkiai sutrikdys vietos bendruomenių gyvenimą, tad jiems ruoštis ir planuoti veiksmus vertėtų jau dabar, perspėja tyrimo autoriai.

„Tai kaupiamasis poveikis, kuris po tam tikro laiko pasijus labai ryškiai. Jeigu pakrantės patvins po 10-15 kartų per mėnesį, verslai negalės dirbti, nes, pavyzdžiui, automobilių stovėjimo aikštelės kone visą laiką bus po vandeniu. Žmonės neteks darbo (...)“, – teigia tyrimo autorius, Havajų universiteto profesorius Philas Thompsonas.

Kylantis jūros lygis ir stiprėjantis Mėnulio poveikis Žemėje sukels vis didesnius potvynius.

Prastėjančią pakrančių potvynių situaciją lems keli veiksniai.

Pirmiausia kylantis jūros vandens lygis. Pasauliniam klimato atšilimui kaitinant atmosferą, rekordiniu greičiu tirpsta ledynai, į vandenynus suteka didžiulis kiekis tirpsmo vandens. Dėl šios priežasties nuo 1880 metų pasaulinis jūros vandens lygis pakilo 21-24 centimetrais. Maždaug trečdalis kilimo užfiksuotas vos per pastaruosius 25 metus. 2100 metais jūros lygis nuo 2000 metų lygio pakils dar nuo 0,3 iki 2,5 metro – priklausomai nuo to, kaip artimiausiais dešimtmečiais žmonėms seksis riboti anglies dvideginio emisijas.

Kylantis jūros lygis ir stiprėjantis Mėnulio poveikis Žemėje sukels vis didesnius potvynius.

Mėnulio poveikis Žemei ir ciklai

Nors tam, kad potvyniai pakrantėse padažnėtų, pakanka ir pakilusio jūros lygio, prie šio proceso prisideda ir kosmosas, konkrečiai – Mėnulis. Mėnulis turi įtakos potvyniams ir atoslūgiams, tačiau jo traukos galia kiekvienais metais skiriasi. Iš tikrųjų Mėnulis per 18,6 metų ciklą vis pakeičia savo poziciją Žemės atžvilgiu. Maždaug pusę šio ciklo Mėnulis malšina potvynius Žemėje, tad vyksta mažesni potvyniai ir didesni atoslūgiai. Likusią ciklo dalį situacija priešinga – potvyniai didesni, o atoslūgiai mažesni, teigia NASA.

Šiuo metu vyksta smarkesnių potvynių ciklas, kitas toks prasidės XX amžiaus ketvirtojo dešimtmečio viduryje, o iki tų metų pasaulinis jūros lygis bus pakilęs tiek, jog tie ir šiaip už įprastinius smarkesni potvyniai pakrantėms pridarytų dar daugiau bėdų, perspėja mokslininkai.

Kentės milijonai žmonių

Komandos teigimu, dėl klimato kaitos pakilusio jūros lygio ir Mėnulio ciklo sukelti potvyniai kelia realų pavojų visai Jungtinių Valstijų pakrantei. Per maždaug dešimtmetį tokie potvyniai iš regioninės problemos virs valstybine, nes apims didžiąją dalį JAV pakrančių, kur gyvena dešimtys milijonų gyventojų, akcentuoja tyrimo aktoriai. Neatmetama tikimybė, kad tokie procesai paveiks ir kitų žemynų pakrančių gyvetojus. Kiti klimato kaitos elementai, pavyzdžiui, El Ninjo efektas, tam tikru metu paskatins tuos potvynius susitelkti į vieną vietą, o tai reiškia, kad kartais stichija vietos gyventojus kankins ištisus mėnesius.

Kylantis jūros lygis ir stiprėjantis Mėnulio poveikis Žemėje sukels vis didesnius potvynius.

Kad ir kaip liūdnai skambėtų ši prognozė, ją žinoti būtina, nes tik tokiu būdu pavyks deramai pasirengti tokiems išbandymams.

„Planuojant kažką svarbaus ir žinant, kad būtent tą pusmetį prognozuojami intensyvūs ir dažni potvyniai, galima atitinkamai pasirengti. Tai labai naudinga informacija“, – sako vienas iš tyrimo autorių Benas Hamlingtonas iš NASA reaktyvinio judėjimo laboratorijos ir priduria, kad jau labai greitai rimtų potvynių serijos taps neišvengiama meteorologinė realybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)