Misijos „Crew-3“ įgula stotyje praleis šešis mėnesius ir atliks įvairius bandymus. Įgulą sudarys amerikiečiai Raja Charis, Tomas Marshburnas, Kayla Barron ir vokietis Matthiasas Maureris iš Europos kosmoso agentūros (ESA).

Pakilimas numatomas šį sekmadienį, 2 val. 21 min. vietos (9 val. 21 min. Lietuvos) laiku, iš Floridoje esančio NASA Kenedžio kosmoso skrydžių centro.

Iš ketverto kosmose prieš tai yra buvęs tik T. Marshburnas. Likę trys astronautai leisis į pirmąją savo kelionę.

Po 22 val. trukmės skrydžio astronautus nešanti kapsulė savarankiškai prisijungs prie TKS pirmadienį, 7 val. 10 min. Lietuvos laiku.

Keturi astronautai skris į TKS.

Tačiau TKS laikas jau suskaičiuotas. „Amazon“ įkūrėjo Jeffo Bezoso kosmoso kompanija „Blue Origin“ paskelbė apie ketinimus 2025–2030 m. paleisti į orbitą privačią kosminę stotį.

Anot bendrovės, su keliais partneriais, įskaitant „Boeing“, kuriama stotis „Orbital Reef“ veiks kaip „mišraus naudojimo verslo parkas“, skirtas tyrimams, pramonės ir tarptautiniams klientams bei turistams. „Blue Origin“ neseniai sulaukė daug žiniasklaidos dėmesio, kai kompanijos kapsule į kosmosą pakilo filmo „Žvaigždžių kelias“ („Star Trek“) ikona Williamas Shatneris.

Keturi astronautai skris į TKS.

Didžiausia ir ilgiausiai gyvenama kosmine stotimi iki dabar laikoma Tarptautinė kosminė stotis (TKS). Ten nuo 2000 m. gyvena nuolatos besikeičianti astronautų komanda, tačiau senstančios stoties ateitis lieka neaiški. Kinija šiuo metu stato nuosavą kosminę stotį „Tiangong“.

Kelios privačios kompanijos yra paskelbusios apie planus kurti komercines kosmines stotis. Trijų kosmoso pramonės kompanijų — „Lockheed Martin“, „Nanoracks“ ir „Voyager Space“ — konsorciumas paskelbė apie Tarptautinės kosminės stoties (TKS) alternatyvos kūrimą.

Keturi astronautai skris į TKS.

Kaip praneša „TechCrunch“, kuriuos cituoja technologijos.lt, partneriai planuoja per šešis metus pastatyti „Starlab“ — komercinę stotį „žemos orbitos tyrimams“. Starlab galės naudotis JAV vyriausybė, privačios kompanijos ir kosmoso turistai.

Kosminė stotis „Starlab“ — pilotuojamas objektas, pakeisiantis TKS, kurios eksploatacija iki 2030 metų turi baigtis, o ji pati – utilizuota. Nauja stotis bus pritaikyta nuolatinei keturių asmenų įgulai ir bus gerokai mažesnė už TKS.

Tuo tarpu jos statytojų nuomone, mažesni matmenys — svarbus pranašumas. Mažą stotį „Lockheed Martin“, „Nanoracks“ ir „Voyager Space“ galės iškelti į orbitą visą — tereikės vieno paleidimo, vietoje kelių konstrukcijos elementų iškėlimo, kaip tai buvo su TKS ir Kinijos kosmine stotimi „Tiangong“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)