NASA tikėjosi, kad Amerikai ruošiantis sugrąžinti žmones į Mėnulį pirmasis bandomasis skrydis įvyks iki šių metų pabaigos. Pirmąjį pilotuojamą skrydį į Mėnulį planuota surengti 2024 metais.

Trečiadienį buvo pasiektas svarbus etapas – erdvėlaivis „Orion“ buvo užkeltas ant didžiulės 98 metrų aukščio nešančiosios raketos „Space Launch System“, šiuo metu esančios Aparatų sąrankos pastate (Vehicle Assembly Building) NASA Kennedy kosminiame centre Floridoje.

Atlikus tolesnius patikrinimus raketa sausio mėnesį bus nuvežta į starto aikštelę, kur sistema bus išbandyta pripildant ją degalų, per konferencinį pokalbį telefonu reporteriams sakė žurnalistams.

„Paleidimo laikotarpis vasarį prasideda 12 dieną, o mūsų paskutinė galimybė vasarį bus 27-ąją“, – sakė misijos „Artemis 1“ vadovas Mike'as Sarafinas. Kiti „langai“ paleisti raketą atsivers kovą ir balandį.

Raketų startui palankūs laikotarpiai yra nulemiami Žemės padėties Mėnulio atžvilgiu. Tikimasi, kad skrydis truktų 4–6 savaites.

Per pirmąją „Artemis“ misija taip pat iškeltų „CubeSat“ tipo mažųjų palydovų, skirtų vykdyti bandymus ir pademonstruoti technologijas.

„Artemis 2“ skrydis planuojamas 2023 metams, o „Artemis 3“ turėtų startuoti 2024-aisiais. Tikimasi, kad būtent per trečiąją misiją žmonės vėl galės žengti ant Mėnulio paviršiaus – pirmąkart nuo 1972 metų. Tačiau dabar atrodo vis labiau tikėtina, kad abi šios misijos bus atidėtos vėlesniam laikui.

NASA sakė, kad tarp Mėnulin siunčiamų astronautų pirmąkart bus moteris ir tamsiaodis.

Kosmoso agentūra taip pat tikisi įkurti Mėnulyje nuolatinę bazę, o per „Artemis“ programą sukauptą patirtį planuojama pritaikyti 4-ame dešimtmetyje surengiant pirmąjį pilotuojamą skrydį į Marsą.

„Asmenukės“ su Mėnuliu

„Orion“ pirmasis bandomasis kosminis skrydis įvyko 2014 metais, kai erdvėlaivį iškėlė raketa „Delta IV“. Tąsyk kapsulė be įgulos dukart apskriejo Žemę ir sugrįžo į atmosferą, siekiant išbandyti ją nuo kaitros saugantį skydą.

Tačiau M. Sarafinas atkreipė dėmesį, kad „Orion“ grįžtant iš Mėnulio kapsulės greitis bus daug didesnis, tad ir temperatūra bus daug aukštesnė.

Per „Artemis 1“ misiją siekiama keleto tikslų: pademonstruoti „Orion“ gebėjimą nuskrieti iki Mėnulio ir sugrįžti, taip pat veikti atvirame kosmose, kur „daug šalčiau negu žemojoje orbitoje aplink Žemę“, ir erdvėlaivį sėkmingai susigrąžinti, aiškino programos vadovas.

Per šį skrydį taip pat planuojama tirti Žemę supančias radiacijos juostas ir nufotografuoti kapsulę iš išorės, kad fone matytųsi Mėnulis.