Melburno (Australija) universiteto mokslininkai teigia, kad kai kurios gripo atmainos, tikėtina, visiškai išnyko. Tuo tarpu apie absoliutų sezoninio gripo atvejų sumažėjimą JAV dar praėjusį pavasarį pranešė „The New York Times“.

Be to, tyrėjai pastebėjo, kad sumažėjo ne tik gripo atmainų kiekis, sumenko ir paprastą peršalimą sukeliančių virusų ir kitų virusinių ligų plitimas, rašo IFLScience.com.

„SARS-CoV-2 pandemija padarė didžiulę įtaką mažinant gripo virusų A ir B atmainų plitimą“, – teigiama pranešime. Pasak mokslininkų, nuo 2020 metų balandžio iki 2021 metų rugpjūčio nebuvo atsekta B/Yamagata gripo atmaina, o tai reiškia, kad ji gali būti išnykusi. Dėl to gali būti pagerintas gripo vakcinų prieinamumas ir veiksmingumas.

Manoma, kad išnyko gripo atmaina.

Kaip aiškina mokslininkai, egzistuoja keturios pagrindinės gripo viruso atmainos – A, B, C ir D. Žmonėms pavojingiausios A ir B, tuo tarpu C sukelia tik švelnius simptomus, o D atmaina yra pavojinga tik galvijams.

Gripo A atmaina – greitai mutuojanti ir įvairi, būten ji sukelia pandemijas. Gripo B atmaina – sezoninį gripą sukeliantis virusas, pavyzdžiui, minėtasis galimai išnykęs B/Yamagata.

Nepaistant to, kad B atmainos virusai yra lėčiau mutuojantys, epidemiologai fiksuoja maždaug keletą dešimčių šios atmainos mutacijų per mėnesį.

Vis tik nuo 2020 metų kovo epidemiologai neužfiksavo nei vieno B/Yamagata atmainos gripo viruso. Net ir A tipo gripo virusų H1N1 (kiaulių gripo) bei H3N2 kiekis sumenko itin reikšmingai.

„Gripo viruso aptikimo atvejų kiekis nuo 2020 balandžio drastiškai krito, t. y. maždaug 99 proc., palyginus su ankstesniais metais, nors testavimo apimtys buvo išlaikytos tokios pačios“, – teigiama ataskaitoje.

Anot mokslininkų, tokius epidemiologinius rezultatus lėmė žmonijos elgsenos pokyčiai – fizinio atstumo išlaikymas, kaukių dėvėjimas ir atsakingesnis higienos režimas. Taip pat prisidėjo ir kelionių ribojimai.

Manoma, kad išnyko gripo atmaina.

Tačiau dabar svarbiausia – neatsipalaiduoti. Yra tikimynė, kaip rašoma tyrime, kad B/Yamagata gripo atmaina gali būti ne išnykusi, o tik „užsislėpusi“. Iš ankstesnių tyrimų yra žinoma, kad gripo B atmainoms būdinga „miego“ būsena, kuri trunka stebėtinai ilgą laiką. Pavyzdžiui, gripo atmaina B/Victoria, kuri išplito 2000-aisiais, iki to laiko nebuvo aptikta nuo pat 1990-ųjų.

Jei B/Yamagata išnyko visiškai, tai gali būti labai gera žinia dėl vakcinų prieinamumo ir platinimo. Dabartinės keturvalentės gripo vakcinos gali apsaugoti nuo keturių pagrintinių sezoninio gripo atmainų – A/H1N1, A/H2N3, B/Yamagata ir B/Victoria. Kaip teigia tyrimo autoriai, išėmus B/Yamagata iš šio mišinio ir palikus tik trivalnetę būtų galima vakcinuoti apie 200 mln. žmonių daugiau.

Vis dėlto mokslininkai rekomenduoja naudoti keturvalentes vakcinas nuo gripo, tačiau galimai išnykusią B/Yamagata atmainą pakeisti į antrąjį A/H2N3 gripo atmainos porūšį. Tai, pasak mokslininkų, padėtų išspręsti farmacininkų problemą sprendžiant, kurios atmainos porūšį naudoti vakcinoje nuo sezoninio gripo.

Manoma, kad išnyko gripo atmaina.

„Laikas parodys, ar B/Yamagata atmaina išnyko visam laikui“, – teigiama pranešime.

Mokslininkai išvadose tikina, kad galimybė vakcinoje panaikinti vieną atmainą iš keturių teigiamai paveiktų kasmetinį gripo vakcinų formulavimą. Be to, atsirastų galimybės racionalizuoti globalią gripo plitimo suvaldymo strategiją ir sumažinti gripo epidemijų sukeliamą naštą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)