28 metų inžinierių įkvėpė NASA misijos į Marsą, ir jis kūrė šį robotą, kad jis galėtų funkcionuoti oro sąlygomis, primenančiomis raudonąją planetą, kurioje tvyro aukštas drėgmės lygis, bet ji pati yra labai sausa.

Mahmoudas Elkoumy sako, kad šis robotas savo nustatymų dėka galėtų sugerti drėgmę Marse ir paversti ją geriamu vandeniu. Naujoji, nebrangiai kainuojanti technologija, palaikoma dirbtinio intelekto, gali pagaminti didelius kiekius vandens, naudodama polimerus, kurie užtikrina mažesnes energijos sąnaudas, teigė M. Elkoumy.

Mahmoudas Elkoumy sako, kad šis robotas savo nustatymų dėka galėtų sugerti drėgmę Marse ir paversti ją geriamu vandeniu.

„Vandens generavimo iš oro procesas pereina kelis etapus. Pirmasis iš jų yra filtravimas, kuomet oras gerai perfiltruojamas. Tuomet eina kondensavimas, dar vienas filtravimo etapas, o tada sterilizavimas ultravioletiniais spinduliais.

Galiausiai pridedama mineralinių druskų, kurios yra naudingos žmogaus sveikatai“, – sakė Egiptiečių mechatronikos inžinierius Mahmoudas Elkoumy.

Kad sukurtų galutinį ELU dizainą, M. Elkoumy prireikė devynių mėnesių, ir jis sako, kad šis robotas tekainuoja 250 dolerių.

Mahmoudas Elkoumy sako, kad šis robotas savo nustatymų dėka galėtų sugerti drėgmę Marse ir paversti ją geriamu vandeniu.

Vieno litro vandens, pagaminto per ELU, kaina sudaro nuo 1,5 iki 2 centų, kai pagaminti vieną litrą vandens kitomis technologijomis kainuoja 20 centų, pažymi jaunasis mokslininkas.

M. Elkoumy trokšta, kad jo paties lėšomis finansuotas projektas būtų naudojamas ne tik Marse, bet ir kitose sausringose vietovėse, kur yra mažai ar visai nėra vandens.

„Galiu paleisti gamyklas, kurios per dieną pagamins daugiau kaip 5 tūkst. ar net 50 tūkst. litrų vandens. Galiu padaryti tai be jokių problemų.

Mahmoudas Elkoumy sako, kad šis robotas savo nustatymų dėka galėtų sugerti drėgmę Marse ir paversti ją geriamu vandeniu.

Tai galima naudoti ne tik Marse, bet ir kitose dykumų vietovėse, kuriose nėra tokių natūralių vandens šaltinių kaip upės ar šuliniai. Kasti šulinius yra labai brangu, kaip ir pratęsti upes, o gaminti vandenį iš oro yra sąlyginai pigiau, negu naudoti kitas technologijas“, – teigė M. Elkoumy.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)