Dar jie pabrėžia p53 pavadinimu žinomo odoje esančio baltymo, reguliuojančio ryšį tarp gaunamų saulės spindulių ir seksualinio nusiteikimo, reikšmingumą.

„Jau daugelį metų žinoma, kad ultravioletinė spinduliuotė, gaunama iš saulės šviesos, didina vyrų testosterono lygį, o dabar žinoma ir tai, kad saulės spinduliai atlieka svarbų seksualumo reguliavimo vaidmenį tiek elgesio, tiek ir hormonų prasme, – gautus rezultatus komentavo tyrimo autorė profesorė Carmit Levy. – Vis dėlto mechanizmas, atsakingas už šį reguliavimą, buvo nežinomas, o mūsų atliktas tyrimas leido geriau jį suprasti.“

Taigi, kaip rašo iflscience.com, mokslininkai darbus pradėjo išmatuodami lytinių steroidinių hormonų pokytį pelių organizme, darant joms poveikį ultravioletiniais spinduliais, panašiais į tuos, kurie žmonėms suteikia įdegį. Taigi fiksuotas reikšmingas pagrindinių lytinių hormonų kiekio padidėjimas, kuris savo ruožtu didina seksualinį aktyvumą.

Pavyzdžiui, dėl pagumbrio, hipofizės ir lytinių liaukų hormono kiekio padidėjimo pelių patelėms didėjo kiaušidės ir jos buvo linkusios daugiau dienų praleisti saulės atokaitoje. Be to, tiek pelių patelės, tiek ir patinėliai dėl ultravioletinių spindulių poveikio buvo labiau linkę lytiškai santykiauti.
Siekdami išsiaiškinti, ar šį poveikį reguliuoja odoje esantys receptoriai, mokslininkai pakartojo eksperimentą, panaudodami peles, kurioms, pasitelkus genų inžineriją, buvo sukurtas p53 odos baltymo trūkumas.

Seksualumą žadina ultravioletinė šviesa.

Įprastai šis baltymas reaguoja į ultravioletinių spindulių skleidžiamą radiaciją sukeldamas pigmentaciją ir DNR pažaidų taisymą tam, kad ląstelės būtų apsaugotos nuo žalingo saulės spindulių poveikio.

Taigi pelėms, kurioms trūko p53 baltymo, nepasireiškė jokio poveikio seksualiniam aktyvumui dėl ultravioletinių spindulių, o štai pelėms su normaliu p53 baltymo kiekiu, toks poveikis pasireiškė. Nustatyti skirtumai rodo, kad šis baltymas vienokiu ar kitokiu būdu atsakingas už saulės spindulių pavertimą seksualiniu aktyvumu.

Seksualumą žadina ultravioletinė šviesa.

Galutiniame tyrimo etape mokslininkai 32 asmenims skyrė fototerapiją ultravioletiniais spinduliais, po kurios tiriamųjų paprašyta užpildyti klausimyną, skirtą įvertinti pasireiškusius seksualinio potraukio pokyčius. Tiek vyrai, tiek ir moterys teigė jaučiantys didesnį lytinį potraukį, o vyrai pranešė dar ir patiriantys daugiau agresijos.

„Aistra gali būti dviejų rūšių – emocinė ir seksualinė“, – rašo tyrimą atlikę mokslininkai, vėliau paaiškindami, kad ultravioletiniai spinduliai turi įtakos skirtingiems romantinės aistros aspektams abiejų lyčių atveju. Pavyzdžiui, moterims saulės spindulių poveikis didina fizinį susijaudinimą, kuris savo ruožtu susijęs su seksualine aistra ir polinkiu idealizuoti ryšį, siejantį jas su partneriu. Vyrams pasireiškiantis poveikis kiek kitoks: jiems tapo labiau išreikštas kognityvinis aistros aspektas, dėl kurio susiduriama su įkyriomis mintimis apie partnerę ir noru turėti kuo daugiau žinių apie ją.

Norėdami rasti užtikrintą patvirtinimą šių rūšių poveikiui, tiriamųjų paprašyta dvi dienas vengti saulės spindulių, o tada 25 min. skirti deginimuisi. Atlikti kraujo tyrimai parodė, kad iš karto po saulės vonių visiems tyrimo dalyviams nustatytas reikšmingai pakilęs testosterono lygis, lyginant su tuo pačiu rodikliu, fiksuotu 24 val. anksčiau.

Šie rezultatai liudija, kad saulės spinduliai iš karto veikia lytinių hormonų lygį. Mokslininkų teigimu, tokie tyrimo rezultatai galimai prisidės prie naujų seksualinei disfunkcijai gydyti skirtų šviesos pagrindu veikiančių gydymo metodų vystymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)