Pirmasis mėginimas atlikti šią procedūrą rugpjūčio 5 dieną nepavyko, nes uoliena pasirodė esanti pernelyg trapi ir aparato grąžtas negalėjo jos pasemti. Tačiau rugsėjo 1-ąją gauti duomenys rodo, kad per antrą bandymą mėginį pasisekė paimti.

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija ketvirtadienį pripažino, kad išlieka tam tikras netikrumas, nes nuotraukos, padarytos marsaeigio manipuliatoriui baigus mėginio ėmimo procedūrą, yra nepakankamai aiškios dėl prasto apšvietimo.

Tikimasi, kad iki šeštadienio bus gauta daugiau nuotraukų, kai apšvietimas bus geresnis.

„Komanda nustatė vietą ir parinko bei ėmėsi gręžti perspektyvią bei moksliškai vertingą uolieną“, – sakoma Kalifornijos mieste Pasadinoje įsikūrusios Reaktyvinio judėjimo tyrimų laboratorijos (JPL) projekto vadovės Jennifer Trosper pranešime.

„Išspręsime šį mažą nesklandumą dėl nuotraukų apšvietimo sąlygų ir liekame padrąsinti, kad šiame mėgintuvėlyje mėginys yra“, – pridūrė ji.

Taikiniu tapo lagamino dydžio akmuo, pavadintas „Rochette“, rastas ant maždaug 900 metrų ilgio gūbrio.

Naujausias NASA marsaeigis „Perseverance“ vasarį nusileido Jezero krateryje, esančiame kiek šiauriau Raudonosios planetos pusiaujo. Ši sritis prieš milijardus metų buvo ežero dugnas ir upės delta. Aparatas buvo pasiųstas ieškoti tikėtinų senovinių Marso mikroorganizmų pėdsakų.

Besisukiojančiame bokštelyje sumontuoti moksliniai prietaisai leidžia nustatyti tiriamų objektų cheminę ir mineralų sudėtį, taip pat ieškoti organinių medžiagų. Tikimasi, kad tokie tyrimai leis geriau suprasti šios planetos geologinius procesus.

Marsaeigis gali rinkti mėginius naudodamasis grąžtu, sumontuotu ant 2 metrų ilgio manipuliatoriaus. Tuščiaviduris grąžtas leidžia išgręžti kiek storesnį nei pieštukas kerną ir įdėti jį į sandarią kapsulę „Perseverance“ apačioje.

NASA planuoja 4-ame dešimtmetyje surengti kitą misiją, kad būtų pargabenti į Žemę apie 30 „Perseverance surinktų mėginių. Tuomet mokslininkai galės atlikti nuodugnesnius tyrimus ir galbūt patvirtins, kad Marse kadaise buvo išsivystę mikroorganizmų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)